StoryEditorWiadomości rolnicze

Opasy... logiczny wybór

04.01.2016., 14:01h
  Rodzinna tradycja, położenie gospodarstwa czy jakość gleb, często determinują kierunek produkcji prowadzony w gospodarstwie. Takie właśnie gospodarstwo, w którym od trzech pokoleń hodowane jest bydło mięsne, prowadzą Gabriela i Emil (z bratem Aleksandrem) Musielakowie we wsi Węgrzynów, gmina Milicz. 

Trudno jednoznacznie określić główny kierunek produkcji naszego gospodarstwa dlatego mówimy, że prowadzimy gospodarstwo roślinno-zwierzęce, bo oprócz uprawy zbóż hodujemy bydło mięsne – mówi Emil Musielak. 

– W naszym gospodarstwie od trzech pokoleń prowadzona jest hodowla – dodaje Aleksander. 

– Dziadek utrzymywał swego czasu trzodę chlewną, hodowano też tu bydło mleczne i produkowano mleko. Zawsze jednak były opasy. Całość naszego, liczącego obecnie 250 sztuk stada, stanowią sztuki ras mięsnych.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 1/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 15:20