Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Możesz uratować nawet tonę ziarna

O zagrożeniu kukurydzy chorobami powodowanymi przez grzyby, bakterie i wirusy pisaliśmy w „Tygodniku Poradniku Rolniczym” tydzień temu. Przedstawiliśmy objawy najważniejszych chorób i agrotechniczne możliwości ich ograniczania. Zawsze popłaca stosowanie właściwego zmianowania, zbilansowanego nawożenia i dobór odmian mniej podatnych na choroby. Jak pisaliśmy, wpływ chorób kukurydzy na jej plonowanie jest duży, a z badań wynika, że w uprawie na ziarno mogą być w polskich warunkach przyczyną 20–30% strat plonów.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

(Zapłać przelewem online: 3,69 z VAT)

Kup teraz

Nasi prenumeratorzy mogą czytać archiwum za darmo! Może lepiej kup prenumeratę?

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Zamów prenumeratę

Partner serwisu

r e k l a m a