Kilka sposobów na kiłę w rzepaku

Kiła kapusty w rzepaku pojawia się na początku w małym nasileniu, placowo i rolnik może nawet nie zauważyć tego problemu. Przy odpowiednim zmianowaniu i przerwie w uprawie rzepaku, choroba nie przybierze rozmiarów epidemii. Łamiąc natomiast prawidła agrotechniczne, uprawiając rzepak w monokulturze albo uprawiając na stanowisku po rzepaku, w ramach programów rolnośrodowiskowych poplony rzepaku lub gorczycy – kiła może rozwijać się lawinowo. Warunki rozwoju kiły Kiła kapusty to jedna z najgroźniejszych chorób płodozmianowych.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

(Zapłać przelewem online: 3,69 z VAT) lub za pomocą SMS: 3,69 z VAT)

Kup teraz

Nasi prenumeratorzy mogą czytać archiwum za darmo! Może lepiej kup prenumeratę?

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Zamów prenumeratę

Partner serwisu