StoryEditorOgród

Podejmij wyzwanie, uprawiaj kapustę pak choi

04.08.2018., 19:08h
To jeszcze stosunkowo mało znane warzywo, ale zdobywa coraz większe zainteresowanie. Tę kapustę można spożywać w całości, ale najsmaczniejsze są ogonki liściowe. Jest doskonałym składnikiem surówek i sałatek, ale świetnie smakuje także pieczona, duszona pod beszamelem czy gotowana na parze.

Lubi słońce

Początek sierpnia do jego połowy jest najodpowiedniejszą porą, by rozpocząć przygodę z tą rośliną. Można uprawiać ją jako roślinę wiosenną, lecz najlepsze efekty daje uprawa poplonowa.

Optymalna temperatura potrzebna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju tej kapusty to 13–16°C, choć toleruje ona spadki poniżej 10°C. Wymagania ma podobne jak inne kapustne, czyli najlepiej rośnie na słonecznych, osłoniętych od wiatrów stanowiskach. Gleba powinna być żyzna, zasobna w próchnicę, o dużej pojemności wodnej i pH w granicach 6,5–7,0. Kapustę pak choi uprawiamy w pierwszym roku po oborniku i w odstępie 4 lat po innych kapustnych na tym samym stanowisku z uwagi na zagrożenie chorobami i szkodnikami. Warto pamiętać, że miejsce pod uprawę powinno być osłonięte od wiatrów z uwagi na słaby system korzeniowy roślin. W przypadku silnych powiewów, rośliny mają tendencję do przewracania się.



  • W rankingu owoców i warzyw najbogatszych w składniki odżywcze  ta kapusta zajmuje jedno z kilku pierwszych miejsc


Rozeta ma być mała

Nasiona wysiewamy w rzędy w odległości ok. 30 cm na głębokość ok. 1 cm, a po wzejściu siewek przerywamy je, pozostawiając rośliny co ok. 20 cm w rzędzie. Średnio wyjdzie nam 16 sztuk na 1 m2. Wyrwane siewki raczej nie mają szans przyjąć się w innym miejscu, gdyż rośliny te źle znoszą pikowanie. Jeśli uprawiamy z rozsady, to najlepiej w torfowych wielodoniczkach, gdzie na miejsce stałe trafią wraz z doniczką. Nie należy pozostawiać zbyt dużo miejsca między roślinami, bo wytworzą zbyt duże rozety liściowe, a nam zależy na małych, skupionych. Na kilka dni przed siewem lub sadzeniem stosujemy nawożenie saletrzakiem w ilości ok. 20 g na m2. A po upływie 3 tygodni stosujemy pogłówne nawożenie saletrą amonową w ilości 15 g na m2.

Byle nie przejrzała

Wyróżniamy dwie grupy odmian kapusty: biało-ogonkowe, takie jak: Pak Choy White, Canton Pak Choi, Joi Choi, Ming Choi. Mają białe, szerokie i soczyste ogonki liściowe i ciemnozielone lekko podwinięte na brzegach blaszki liściowe. Drugą grupą są odmiany zielono-ogonkowe i należą do niej: Pak Choy Green, Green Fortune, Green Boy. Te odmiany cechują się zieloną barwą ogonków liściowych, natomiast blaszki liściowe są zaokrąglone i jaśniejsze od poprzednich.

Wysiewając nasiona na początku sierpnia, zbiory rozpoczniemy we wrześniu lub na początku października. Na szczęście w późniejszej fazie rozwoju pak choi wytrzymuje spadki temperatur do minus 4°C. Rozety zbieramy, gdy osiągną 250 g, Można przesunąć zbiór o kilka dni do osiągnięcia wagi 500 g, ale jest to trochę ryzykowne. Przejrzałe rośliny zaczynają gnić, wewnątrz łodygi powstają wolne przestrzenie, a na ogonkach liściowych tworzą się spękania.

Ponieważ zebrane rośliny szybko więdną, należy je umieścić w chłodnym i wilgotnym miejscu. Rozety można np. zapakować w torebki z folii perforowanej i umieścić w lodówce. Tam powinny wytrzymać kilka dni.

Małgorzata Wyrzykowska
(Zdjęcia: Pixabay)
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 01:41