StoryEditorWiadomości rolnicze

Zwycięzcy „Agroligi 2019” z Warmii i Mazur

21.08.2019., 21:08h
W Olsztynie rozstrzygnięto wojewódzkie eliminacje konkursu „Agroliga 2019”, które przeprowadził Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Jak powiedział mgr inż. Damian Godziński, dyrektor Ośrodka – Głównym celem konkursu jest promowanie najlepszych wzorców dobrej praktyki, czyli rolników i firm potrafiących produkować bardzo dobre wyroby na konkurencyjnym rynku rolno-spożywczym.

Długa lista laureatów

Wszystkie zgłoszone do Konkursu gospodarstwa i firmy odwiedziła komisja, która wybrała 10 laureatów w Kategorii „ Rolnik” i 2 w kategorii „ Firma”. O mistrzowskie laury w kategorii „Rolnik” walczyli wyłonieni laureaci: Andrzej Jadanowski z Grabacza (gm. Rybno), Marek Wroński ze Szczepkowa (gm. Janowo), Marcin Gołubowicz z Jabłońskich (gm. Gołdap), Agnieszka i Mariusz Gajkowie z Nowej Wsi Ełckiej (gm. Ełk), Sabina i Henryk Górscy z Maszt (gm. Pisz), Daniel Kuźmicki z Kajek (gm. Mikołajki), Włodzimierz Adam Pontus z Prejłowa (gm. Purda), Mirosław Dusza z Błudowa (gm. Młynary), Barbara i Kazimierz Tokarscy oraz Agnieszka i Paweł Dziąbowie, prowadzący rodzinne gospodarstwo „Tokarscy” w Tuszewie (gm. Lubawa), Dorota i Karol Kaniowie ze Szwarcenowa (gm. Biskupiec Pomorski). W Kategorii Firma wytypowano dwóch laureatów: Piekarnię Warmińską Sp z o.o., Spółka komandytowa z Braniewa i Tradycyjną Wędzarnię Warmińską Jarosława Parola z Kaborna (gm. Purda).

Mistrzowie gospodarstwa

Konkurs na szczeblu wojewódzkim rozstrzygnięto 1 sierpnia. Mistrzami w kategorii „Rolnik” zostali Dorota i Karol Kaniowie. Pomimo młodego wieku, rolnikami są już od 19 lat. Początkowo gospodarowali w Wielkopolsce, a przed 10 laty zakupili gospodarstwo w Szwarcenowie.



Prowadzą gospodarstwo 91  ha i uprawiają: pszenicę ozimą (średni plon 85 dt/ha), jęczmień ozimy (60 dt/ha), żyto ozime (65 dt/ha), pszenżyto ozime (85 dt/ha), jęczmień jary (50 dt/ha), kukurydzę na ziarno (110 dt/ha), TUZ (350 dt/ ha) i ziemniak (320 dt/ha). W produkcji roślinnej stopniowo wprowadzają pasową uprawę, która zapobiega powierzchniowemu spływowi oraz umożliwia ekologizację niektórych upraw. Produkcja roślinna, którą ubezpieczają, podporządkowana jest produkcji zwierzęcej. Stado podstawowe liczy 70 loch, od których rocznie odchowuje się 1500 prosiąt i tyle się sprzedaje tuczników. 

Wicemistrzowie to dwupokoleniowa rodzina Tokarskich gospodarująca na 90 ha. Uprawiają: rzepak (średni plon 40 dt/ha), pszenżyto ozime (60 dt/ha), jęczmień (60 dt/ ha). Technologie dostosowane są do potrzeb hodowli trzody chlewnej. Rolnicy korzystali z programu pomocowego, żeby zbudować ogrodzenie przeciw ASF. W gospodarstwie utrzymywanych jest 100 loch, od których rocznie się odchowuje średnio po 26 prosiąt. Roczna produkcja żywca wieprzowego wynosi 2600 sztuk (ok. 280 ton). Gospodarstwo sprzedaje knurki i loszki hodowlane ras wolnych od stresu NN: pietrain, pbz, wbp i dxp. Kazimierz Tokarski słynie wśród hodowców na Warmii i Mazurach z systematycznego doskonalenia stada zarodowego. Za jedną ze swoich fundamentalnych decyzji, która doprowadziła do licznych sukcesów, hodowca uważa sprowadzenie w 2005 roku z zagranicy do swojego gospodarstwa bezstresowych 8 loch i knura rasy pietraine.

Zobacz także: Tuczarnia spod Bełchatowa nagrodzona w Agrolidze. Jaki jest przepis na sukces?

Najlepsze firmy

Mistrzem „Agroligi 2019” w kategorii „Firma” została Piekarnia Warmińska Sp. z o.o., Spółka komandytowa z Braniewa, którą kierują Małgorzata Ławrukajtis-Klimkowska i Mirosław Ławrukajtis, członkowie zarządu. Piekarnia Warmińska produkuje pełen asortyment wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Bazuje na ok. 500 najlepszych recepturach i doświadczeniu zespołu znakomitych piekarzy. 

Wicemistrzem została Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosława Parola z Kaborna w gminie Purda. Założono ją w 2007 roku, a od 2010 r. ma możliwość sprzedaży ryb wędzonych i innych produktów. Od 2008 roku jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury i Powiśle. Ryby są wędzone metodą tradycyjną, czyli drewnem drzew liściastych. Bazuje na surowcach pochodzących z Warmii i Mazur. 


  • Od prawej: Kazimierz Tokarski, mgr inż. Damin Godziński, dyrektor WMODR, Mieczysław Mikulewicz, członek Zarządu Browaru Kormoran i Paweł Dziąba
 


Bolesław Pilarek

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 07:21