StoryEditorWiadomości rolnicze

Graj w trafione – zapieczone

05.03.2020., 10:03h

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI

Składniki:

  • 6–7 ugotowanych ziemniaków,
  • 1–2 cebule,
  • 200–300 g kiełbasy lub pozostałe po obiedzie mięso,
  • tłuszcz,
  • sól,
  • 1 jajko (na osobę),
  • pietruszka,
  • koperek lub szczypiorek.

Wykonanie:
Obrać ziemniaki (jeśli były gotowane w łupinach) i pokroić w kostkę. Posiekać cebulę i pokroić kiełbasę/mięso w kostkę. Zrumienić na patelni cebulę na złoty kolor, dodać mięso. Wszystko połączyć z ziemniakami, umieścić w brytfannie i zapiekać w temperaturze 160°C około 20 minut. Doprawić solą i posypać pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem. Podawać ze smażonymi jajkami, buraczkami lub ogórkami w occie.

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM

Składniki na zapiekankę:

  • 2 szklanki makaronu,
  • 2 l wody,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1–2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu.

Składniki na sos jajeczny:

  • 3 jajka,
  • 70 ml mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Wykonanie:
Ugotować makaron. Podrumienić mięso i cebulę na patelni. Do...

Pozostało 51% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 04:40