r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

7 ciekawostek z jajkiem w roli głównej

Wiadomości Ciekawostki
Data publikacji 11.10.2019r.

Jednej rzeczy o dzisiejszym dniu możecie jeszcze nie wiedzieć. Otóż obchodzimy dzisiaj… Światowy Dzień Jajka. Co to za święto i co niezwykłego kryją w sobie jajka?

r e k l a m a

Gdyby zapytać Polaków, jakie święto kojarzy się z jajem – pewnie wszyscy odpowiedzą: Wielkanoc. Tymczasem jajka mają swoje święto i przypada ono właśnie dziś – 11 października 2019 roku. Co ciekawe, nie zawsze przypada ono w tym dniu – podobnie jak Wielkanoc jest to święto ruchome. Wypada zawsze w drugi piątek października.

7 ciekawostek z jajem w roli głównej

 

  • Światowy Dzień Jaja 
obchodzimy od 1996 roku – ciekawostka, bo aż do teraz o nim nie wiedzieliście, prawda? Pomysłodawcą tego święta jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission) i ma ono służyć promowaniu spożywania jaj.
  • Mówimy jajko – myślimy cholesterol. 
To prawda czy mit? Prawda i mit jednocześnie. To prawda, że jaja zawierają cholesterol; mit że podnoszą poziom cholesterolu we krwi i nam szkodzą. Jaja zawierają bowiem cholesterol HDL, czyli tzw. dobry cholesterol, który nasz organizm i tak musi wyprodukować.
  • Apteka w kurniku
Zamiast drogich medykamentów i suplementów diety jedz jajka. Zawierają m.in. ważną dla wzroku luteinę i witaminę A, korzystną dla pracy mózgu i pamięci lecytynę, cholinę mogącą zapobiegać demencji. Są jednym z nielicznych źródeł naturalnej witaminy D i wzmacniają kości. Mają indeks glikemiczny równy 0 (zero). Zawierają substancje przeciwwirusowe i są naturalnym antybiotykiem. Może dlatego cura po włosku (z łaciny) znaczy kuracja, lekarstwo? 
  • Jak sprawdzić bez rozbijania, czy jajko jest świeże? 
Wystarczy zanurzyć je w szklance z wodą. Świeże pozostanie na dnie, nieco starsze będzie się lekko unosić lub obracać, a zepsute będzie pływać na powierzchni lub tuż pod nią. Dzieje się tak, ponieważ pod skorupką znajduje się pęcherzyk gazu powstałego w wyniku powolnego rozpadu białek. Im jajko starsze, tym tego gazu więcej. 
  • Jak odróżnić jajko gotowane od surowego? 
Wystarczy położyć jajko na stole i zacząć obracać. Gotowane będzie kręcić się szybko, natomiast surowe będzie się kołysać i obracać wolniej. Dlaczego? Jajko gotowane (zwłaszcza na twardo) ma stały środek, a w surowym środek przesuwa się wewnątrz skorupki we wszystkie strony.
  • Jej wysokość kura
Kura wysiadując jajo obraca je blisko 50 razy dziennie, aby żółtko nie przylegało do boku. Im starsza kura, tym większe znosi jaja; a im większe jaja, tym cieńsza skorupka. Jajo tworzy się około 24 godzin.
  • Nie tylko kurze... 
W świecie ptaków najmniejsze jaja składa koliber, a dokładnie koliberek hawański. Mają 5-6 milimetrów i ważą około 0,25 grama. Z kolei największe są jaja strusia afrykańskiego, mogą ważyć nawet do 2 kg! 

 

Jaja to niezwykła żywność: niedroga, trwała, znakomicie opakowana przez naturę i wielofunkcyjna (...) Jaja są najprostszym kompletnym pokarmem, niezwykle pożywnym i tak uniwersalnym, że można z nich przyrządzać zarówno szybkie posiłki, jak i wykwintne dania. Nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału. Jajko ma wszystkie potrzebne do życia substancje i dlatego dietetycy uznają je za wzorcowy produkt żywnościowy - podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Sięgajmy więc po nie nie tylko od święta!

 

A na koniec jeszcze odwieczne pytanie: co było pierwsze, jajko czy kura?

r e k l a m a

Naukowcy sugerują, że najpierw była kura, ponieważ produkuje ona proteiny, które są konieczne do stworzenia skorupki jajka. Niestety nie podają, skąd się ta kura wzięła…

 

Oskar Miroszka
fot. Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody