r e k l a m a

Partner serwisu

7 ciekawostek z jajkiem w roli głównej

Wiadomości Ciekawostki
Data publikacji 11.10.2019r.

Jednej rzeczy o dzisiejszym dniu możecie jeszcze nie wiedzieć. Otóż obchodzimy dzisiaj… Światowy Dzień Jajka. Co to za święto i co niezwykłego kryją w sobie jajka?

Gdyby zapytać Polaków, jakie święto kojarzy się z jajem – pewnie wszyscy odpowiedzą: Wielkanoc. Tymczasem jajka mają swoje święto i przypada ono właśnie dziś – 11 października 2019 roku. Co ciekawe, nie zawsze przypada ono w tym dniu – podobnie jak Wielkanoc jest to święto ruchome. Wypada zawsze w drugi piątek października.

r e k l a m a

7 ciekawostek z jajem w roli głównej

r e k l a m a

 

  • Światowy Dzień Jaja 
obchodzimy od 1996 roku – ciekawostka, bo aż do teraz o nim nie wiedzieliście, prawda? Pomysłodawcą tego święta jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission) i ma ono służyć promowaniu spożywania jaj.
  • Mówimy jajko – myślimy cholesterol. 
To prawda czy mit? Prawda i mit jednocześnie. To prawda, że jaja zawierają cholesterol; mit że podnoszą poziom cholesterolu we krwi i nam szkodzą. Jaja zawierają bowiem cholesterol HDL, czyli tzw. dobry cholesterol, który nasz organizm i tak musi wyprodukować.
  • Apteka w kurniku
Zamiast drogich medykamentów i suplementów diety jedz jajka. Zawierają m.in. ważną dla wzroku luteinę i witaminę A, korzystną dla pracy mózgu i pamięci lecytynę, cholinę mogącą zapobiegać demencji. Są jednym z nielicznych źródeł naturalnej witaminy D i wzmacniają kości. Mają indeks glikemiczny równy 0 (zero). Zawierają substancje przeciwwirusowe i są naturalnym antybiotykiem. Może dlatego cura po włosku (z łaciny) znaczy kuracja, lekarstwo? 
  • Jak sprawdzić bez rozbijania, czy jajko jest świeże? 
Wystarczy zanurzyć je w szklance z wodą. Świeże pozostanie na dnie, nieco starsze będzie się lekko unosić lub obracać, a zepsute będzie pływać na powierzchni lub tuż pod nią. Dzieje się tak, ponieważ pod skorupką znajduje się pęcherzyk gazu powstałego w wyniku powolnego rozpadu białek. Im jajko starsze, tym tego gazu więcej. 
  • Jak odróżnić jajko gotowane od surowego? 
Wystarczy położyć jajko na stole i zacząć obracać. Gotowane będzie kręcić się szybko, natomiast surowe będzie się kołysać i obracać wolniej. Dlaczego? Jajko gotowane (zwłaszcza na twardo) ma stały środek, a w surowym środek przesuwa się wewnątrz skorupki we wszystkie strony.
  • Jej wysokość kura
Kura wysiadując jajo obraca je blisko 50 razy dziennie, aby żółtko nie przylegało do boku. Im starsza kura, tym większe znosi jaja; a im większe jaja, tym cieńsza skorupka. Jajo tworzy się około 24 godzin.
  • Nie tylko kurze... 
W świecie ptaków najmniejsze jaja składa koliber, a dokładnie koliberek hawański. Mają 5-6 milimetrów i ważą około 0,25 grama. Z kolei największe są jaja strusia afrykańskiego, mogą ważyć nawet do 2 kg! 

 

Jaja to niezwykła żywność: niedroga, trwała, znakomicie opakowana przez naturę i wielofunkcyjna (...) Jaja są najprostszym kompletnym pokarmem, niezwykle pożywnym i tak uniwersalnym, że można z nich przyrządzać zarówno szybkie posiłki, jak i wykwintne dania. Nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału. Jajko ma wszystkie potrzebne do życia substancje i dlatego dietetycy uznają je za wzorcowy produkt żywnościowy - podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Sięgajmy więc po nie nie tylko od święta!

 

A na koniec jeszcze odwieczne pytanie: co było pierwsze, jajko czy kura?

Naukowcy sugerują, że najpierw była kura, ponieważ produkuje ona proteiny, które są konieczne do stworzenia skorupki jajka. Niestety nie podają, skąd się ta kura wzięła…

 

Oskar Miroszka
fot. Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody