Chile otwiera rynek na mięso z UE

Wiadomości
Data publikacji 20.03.2017r.

7 marca 2017 roku władze Chile opublikowały nowe standardy rynkowe, jakie musi spełniać mięso wołowe, aby zostało dopuszczone na rynek. Tym samym została zniesiona największa bariera, jaka blokowała możliwość eksportu unijnej wołowiny do Chile.

Do tej pory było to niemożliwe, ponieważ chilijskie przepisy był specyficzne i znacznie różniły się od standardów obowiązujących w Unii Europejskiej. Teraz już takich rozbieżności nie będzie.


Złagodzenie wymogów dot. wołowiny z Europy przez Chile ma być ukłonem w stronę Unii i jest związane z rozpoczęciem negocjacji nad odnowieniem umowy handlowej między oboma podmiotami.

Phil Hogan, komisarz ds. rolnictwa, wierzy, że liberalizacja prawa chilijskiego przyczyni się do wzrostu wartości eksportu wołowiny z UE. W 2016 roku UE wysłała do państw trzecich ponad 700 tys. ton wołowiny i był wyższy o niemal 18% niż rok wcześniej. pm

Partner serwisu