Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Fonterra - OMP w górę, a maślanka w proszku ostro w dół

Wiadomości
Data publikacji 13.05.2019r.

GDT wyraźnie wyhamowała, na aukcji 7 maja  w porównaniu do tej z połowy kwietnia, indeks cen wzrósł jedynie o 0,4%

Obrót towarami, podobnie jak na ostatnich aukcjach, był niewielki. Sprzedano jedynie 15,4 tys. t produktów mlecznych. 

r e k l a m a

Aukcja wyróżniała się spadkiem o ponad 10% (do 3242 dolarów/t) ceny sproszkowanej maślanki i wzrostem o 2,8% do 2521 dolarów/t ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Cena masła pozostała natomiast stabilna, sprzedano je średnio za 5486 dolarów/t. 

Na wartości, w porównaniu do poprzedniej aukcji, zyskały też kazeina podpuszczkowa oraz bezwodny tłuszcz mleczny. Kazeina podrożała o 3,1% do 6610 dolarów/t, natomiast bezwodny tłuszcz mleczny o 1,4% do 6217 dolarów/t. Staniały natomiast laktoza – o 2,7% do 887 dolarów/t , cheddar – o 2,4% do 4217 dolarów/t oraz pełne mleko w proszku o 0,5 % do 3249 dolarów/t.


Magdalena Szymańska
fot. Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a