r e k l a m a

Partner serwisu

Idealne warunki dla rzepaku i pszenżyta

Wiadomości Polska
Data publikacji 11.06.2018r.

W środę, 30 maja 2018 roku nastąpiło uroczyste otwarcie nowoczesnej szklarni badawczej w Borowie, z zakładzie należącym do Hodowli Roślin Strzelce z Grupy IHAR. Będzie ona przeznaczona do hodowli i badań nad nowymi odmianami pszenżyta ozimego oraz rzepaku ozimego.

Przyspieszone badania pozwolą skrócić czas rejestracji nowych odmian 

r e k l a m a

Jak zaznaczył szef oddziału w Borowie, obiekt ten ma znacznie przyspieszyć proces potrzebny do rejestracji nowych roślin hodowlanych. Według ekspertów tam pracujących, nowy obiekt ma pozwolić zredukować pełen cykl z dotychczasowych 10–12 lat, do zaledwie 6–7 lat.

To jest najważniejsza inwestycja w naszej grupie w tym roku i kosztowała ona nas około 3,5 mln złotych . Ale dzięki temu pracownicy oddziału w Borowie otrzymali najnowocześniejszy obiekt szklarniowy. Żaden inny zespół z grupy IHAR nie ma takiego obiektu – mówił Wojciech Błaszczak, prezes Hodowli Roślin Strzelce. Dodał też, że jest to idealny warsztat pracy do badań i doświadczeń, w tym do realizacji grantów międzynarodowych.

r e k l a m a



  • W nowoczesnej szklarni HR Strzelce w Borowie mają być hodowane odmiany rzepaku i pszenżyta przystosowanego do polskich warunków klimatycznych

Nowoczesna szklarnia ma 615 m2, a jej kubatura to ponad 2 tys. m3. Zamontowano także stoły do hodowli roślin oraz klimatyzatory. Do jej ogrzewania zastosowano także nowe piece, a cała kotłownia ma moc ok. 400 kW, co jest bardzo dużo jak na potrzeby szklarni. Do ogrzewania jest wykorzystywany gaz ze zbiorników. Budowa nowego obiektu rozpoczęła się w 2017 roku od rozbiórki  starej konstrukcji po wcześniejszej szklarni.

Inwestujemy w hodowlę, bo to jest główny cel firmy. I ma ona służyć polskiej hodowli i polskim rolnikom – dodał prezes HR Strzelce.

Nowe, polskie odmiany roślin odporne na choroby

W szklarni w Borowie mają powstawać polskie odmiany pszenżyta ozimego odpornego głównie na fuzariozy, z dużą mrozoodpornością oraz dużym potencjałem plonowania. Naukowcy chcą też uzyskać odmiany rzepaku odpornego na wymarzanie oraz m.in. na kiłę kapustnych przy zachowaniu dużego plonowania. 

Paweł Mikos

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody