StoryEditorWiadomości rolnicze

Jak pandemia koronawirusa wpłynęła na życie rolników i mieszkańców wsi?

21.09.2020., 12:09h
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN opracowuje kolejny raport na temat wpływu pandemii koronawirusa na życie Polaków, także tych mieszkających na wsi i zajmujących się rolnictwem. Jest to ostatni etap badań, które pozwoli dokładnie określić na ile COVID-19 zmienił życie mieszkańców wsi. Ankietę można wypełniać do końca września 2020 r. Jaki jest obraz rolnictwa w okresie epidemii w dotychczasowych badaniach?

Ankieta – Moja sytuacja w czasie koronawirusa

Tylko do końca września 2020 roku można wypełnić ankietę na temat wpływu koronawirusa na życie Polaków, w tym mieszkańców wsi, opracowaną przez pracowników Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, w tym przez prof. Sławomira Kalinowskiego oraz mgr Weronikę Wydubę. W kwestionariuszu, który jest anonimowy należy podać dane dot. miejsca zamieszkania, wykształcenia, wieku itp. Badacze z IRWiR PAN chcą także wiedzieć jakie są źródła utrzymania ankietowanych i czy ich sytuacja poprawiła się lub uległa pogorszeniu w porównaniu do czasu sprzed epidemii. Naukowcy chcą dzięki ankiecie sprawdzić jak pandemia wpłynęła na życie rodzinne, zawodowe, społeczne. Jej wypełnienie zajmuje około 5 do 7 minut.

Ankietę można wypełnić tu:

Moja sytuacja w czasie koronawirusa III etap.

 

Jak rolnicy odczuli zmiany wynikające z koronawirusa?

Z dotychczasowych badań przeprowadzonych przez IRWiR PAN (ankiety były przeprowadzone w dwóch turach: 9-15 kwietnia oraz 16-24 czerwca 2020 roku) można wysnuć wniosek, że nastroje wśród rolników w okresie pandemii pogorszyły się. Chociaż nie musi to wynikać akurat z zagrożenia koronawirusem.

W raporcie pod drugiej ankiecie można przeczytać, że rolnicy mają większą pewność utrzymania zatrudnienia, ale wynika to ze specyfiki prac w rolnictwie oraz związania z gospodarstwem rolnym na niemal całe życie.

– Pandemia nie spowodowała wstrzymania produkcji rolnej. Mimo pewnych utrudnień w sprzedaży produktów, rolnicy znaleźli inne kanały dystrybucji, a produkcja nie uległa większym przeobrażeniom. W branży tej pojawił się przeciwny problem – obawa przed brakiem rąk do pracy. Pandemia spowodowała, że cześć robotników z Ukrainy, Białorusi, czy też państw azjatyckich powróciła do swoich krajów. Wśród rolników można jednak zaobserwować inną obawę – a mianowicie potencjalny spadek dochodów ze względu na panującą suszę – można przeczytać w raporcie.

 

Bez względu na koronawirus praca w gospodarstwie musi być wykonana

Pracownicy IRWiR PAN zwracają uwagę także na jeden istotny element, który pojawił się we wcześniejszych badaniach, czyli odpowiedzialność rolników za swoją pracę oraz za zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie.

­– Warto wskazać na kilka odpowiedzi, które padły w ankiecie „[...] pracę na polu i tak wykonać́ trzeba [...]” czy też „[...] choroba czy nie choroba, a obrobić zwierzęta muszę [...]”. Potwierdzają one zwiększone poczucie wśród rolników pewności pracy, że bez względu na sytuację czynności związane z rolnictwem nie można zawiesić, tak jak jest to w przypadku wielu innych typów działalności gospodarczej – donosi raport.

 

Pesymistyczne nastroje wśród rolników

Wśród rolników, którzy brali udział w poprzednich dwóch badaniach można zauważyć dość pesymistyczne nastroje. Jedynie właściciele najmniejszych gospodarstw (do 2 ha) częściej wypowiadali się pozytywnie niż negatywnie na temat sytuacji w kraju.

Właściciele pozostałych gospodarstwach są przekonani, że sytuacja ulegnie pogorszeniu.

Takie przeświadczenie może wynikać z kilku kwestii. Rolnicy mieli i mają problemy w poszukiwaniu nowych rynków zbytu. Z ankiety wynika, że mniej niż 20% rolników wskazało, że otrzymało nowe oferty współpracy z kooperantami. Najczęściej takie oferty otrzymywały gospodarstwa o areale od 10 do 20 ha, głównie nastawione na produkcję owoców lub warzyw, najrzadziej trafiały one do gospodarstwa zajmujących się produkcją zwierzęcą.

– Potwierdza to gorszą sytuację tej ostatniej grupy, na którą nakładają się spadające ceny mleka, kurczaków, bydła i trzody chlewnej oraz rosnące koszty produkcji – zauważają autorzy raportu.

 

Paweł Mikos
Fot. Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 23:05