StoryEditorWiadomości rolnicze

Kiełbasa z jajek, mleka oraz z soi i grochu

03.01.2017., 12:01h
Niemiecka firma Rügenwalder z Dolnej Saksonii (producent kiełbas) chce wymienić w ciągu najbliższych lat mięso na składniki wegetariańskie lub wegańskie.

Obecnie firma jedną piątą swoich kiełbas i kotletów robi z substytutów mięsa, takich jak jajka, mleko i soja. Producent chce, aby w 2020 roku produkty bezmięsne stanowiły już 40% całej produkcji. Wegetariańskie jedzenie wytwarzane jest w Rügenwalder dopiero od 2015 r. Firma była pierwszym dużym producentem w Niemczech, który zdecydował się na substytuty mięsa. W ubiegłym roku dołączyło do niej wielu naśladowców, w tym kilka dużych przetwórców mięsa, jak PHW („Wiesenhof”) czy Nestle („Garden Gourmet”).

W opinii Rügenwalder ponad połowa z kilkudziesięciu niemieckich producentów kiełbas ma teraz w ofercie wegetariańskie lub wegańskie produkty.

Niemiecki producent chce w tym roku wprowadzić nowy substytut mięsa w postaci grochu, aby poszerzyć ofertę dla wegan. Dlatego zwraca się do tamtejszych rolników, aby siali go więcej.

W 2016 r. firma wprowadziła na rynek 16 nowych bezmięsnych produktów. Furorę zrobiły bezmięsne salami i szynka. ms

(fot. http://blog.ruegenwalder.de)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 12:55