StoryEditorWiadomości rolnicze

Lubuskie kiełbasy produktami tradycyjnymi

31.01.2017., 10:01h
Dwa produkty wytwarzane w woj. lubuskim zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są to kiełbasa kresowa dojrzewająca oraz kiełbasa zabużańska rzemieślnicza. Oba produkty wywodzą się z Huty Oleskiej na obecnej Ukrainie.

W Lubuskie receptury wyrobu wędlin zawędrowały po 1945 r. wraz z przesiedleniem na te tereny Polaków zza Buga. Znawcy kulinariów dopatrują się w sposobie ich wytwarzania wpływów Włochów, którzy osiedli na Ukrainie na czas budowy zamku w Podhorcach.

Czym się różnią obie wędliny? Głównie składem i przeznaczeniem. Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza jest stosunkowo tania i z tego powodu  jeszcze przed II wojną światową była ogólnodostępna. Natomiast kiełbasa kresowa dojrzewająca zawiera kosztowne składniki i była wytwarzana tylko na specjalne okazje. Często na jej produkcję składało się kilka rodzin. Region lubuski ma już 61 artykułów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. pm

(fot. lubuskie.pl)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 18:08