Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Polacy naukowcy będą robić ekologiczne sztućce z ziemniaków i kukurydzy

Wiadomości Ciekawostki
Data publikacji 10.07.2019r.

Kukurydza i ziemniaki mogą być podstawowym surowcem do sztućców i naczyń jednorazowych. Wszystko dzięki patentowi naukowców z Politechniki Gdańskiej. Stworzyli oni formułę, która umożliwia produkcję sztućców rozkładających się już po 3 miesiącach. Na dodatek są bardziej wytrzymałe i tańsze w produkcji o plastikowych odpowiedników.

Biodegradowalne sztućce wytwarzane z mączki kukurydzianej i ziemniaczanej

r e k l a m a

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej z Katedry Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego opatentowali pomysł na wytwarzanie produktów jednorazowego użytku z materiałów biodegradowalnych, które z powodzeniem mogą zastąpić plastikowe jednorazówki, jak sztućce, talerzyki, kubeczki, słomki, ale również osłonki do leków. 

– Do wytworzenia naszych materiałów biopolimerowych wykorzystuje się łatwo dostępne surowce w pełni pochodzenia naturalnego lub surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł, co stanowi istotną przewagę nad stosowanymi powszechnie materiałami ropopochodnymi – tłumaczy prof. Helena Janik, kierownik zespołu badawczego. 

Jednym z podstawowych składników innowacyjnej kompozycji jest skrobia termoplastyczna. Tę uzyskuje się m.in. z mąki ziemniaczanej, dodatków pochodzenia naturalnego oraz biopolimeru polilaktyd (PLA). PLA choć jest polimerem, to otrzymuje się go wyłącznie z surowców natułanych, w tym z mączki kukurydzianej

– Odpowiedni dobór rodzaju i ilości modyfikatora skrobi termoplastycznej oraz jej kompozycji z PLA zapewnia materiał o pożądanej przetwarzalności oraz podatności na kompostowanie, a także o odpowiednich właściwościach fizyko-mechanicznych produktów gotowych – dodaje prof. Helena Janik.

Do produkcji sztućców biodegradowalnych ma być wykorzystywana mieszanka polimerowa, w której skład wchodzi m.in. mąka ziemniaczana i mączka kukurydziana 


Do produkcji sztućców biodegradowalnych ma być wykorzystywana mieszanka polimerowa, w której skład wchodzi m.in. mąka ziemniaczana i mączka kukurydziana (fot. Politechnika Gdańska)

Produkty jednorazowe ze skrobi termoplastycznej są bardzo wytrzymałe i tanie w produkcji 

W mieszance powstałej z połączenia m.in. skrobi ziemniaczanej i PLA powstał produkt bardzo wytrzymały. Do tej pory próbowano tworzyć produkty jednorazowe, w tym sztućce z czystego  polilaktydu (PLA). Jednak ma on wyjątkowo niską – zaledwie 55°C – temperaturę mięknienia. Przez to takich produktów nie można było użyć do produkcji kubków na gorącej kawy czy herbaty. 

Z mieszance polimerowej opracowanej przez naukowców z Politechniki Gdańskiej dzięki zastosowaniu m.in. skrobii ziemniaczanej temperatura mięknienia została znacznie podniesiona. Oznacza to, że mogą one być wykorzystane także do produkcji naczyń do gorących napojów czy dań. 

Naukowcy z Gdańska zapewniają także, że ich produkt znacznie obniża koszty produkcji jednorazówek.

– Ze względu na zastąpienie części PLA przez znacznie tańszą skrobię termoplastyczną, finalna cena 1 kg naszej kompozycji jest niższa od czystego PLA o około 15%, a proces wdrożenia technologii do produkcji niezwykle prosty – wyjaśnia dr inż. Maciej Sienkiewicz, współtwórca technologii wytwarzania granulatu i jego wytłaczania.

Produkcja jednorazówek na bazie mieszanki biodegradowalnej mogłaby się opierac na tej samej technologii co produkcja plastikowych produktów
Produkcja jednorazówek na bazie mieszanki biodegradowalnej mogłaby się opierac na tej samej technologii co produkcja plastikowych produktów (fot. Politechnika Gdańska) 

Nowa gałąź przemysłu oparta o surowce od rolników? 

Jak zapewnia prof. Helena Janik, granulaty opracowanej skrobi i jej kompozycje z PLA to materiały termoplastyczne, czyli mogą one być wykorzystane w produkcji wyrobów jednorazowych metodą formowania wtryskowego lub metodą wytłaczania. A obie te metody są już obecnie powszechnie stosowane przy produkcji plastikowych produktów i przez to są jednymi z najtańszych i najszybszych metod otrzymywania produktów jednorazowych.

Na dodatek do 2021 roku w Unii Europejskiej ma zostać wprowadzony zakaz sprzedaży plastikowych talerzyków, słomek czy sztućców. Do tego należy zestawić dane Komisji Europejskiej, które mówią, że co roku w Europie powstaje około 25 mln ton odpadów z tworzyw sztucznych. 

Co więcej, produkty wytworzone z mieszanki polimerowej naukowców z Gdańska ulegają biodegradacji po około 3 miesiącach. Zatem wprowadzenie ich do produkcji na masową skalę mogłoby znacznie ograniczyć także problem plastików trafiających do mórz i oceanów. 

– Rezultaty przeszły nasze najśmielsze oczekiwania, jest bardzo wielu chętnych z różnych dziedzin, nawet z kapitałem zagranicznym – mówi prof. Helena Janik.

Właścicielem patentu jest Politechnika Gdańska i prawa ochronne są utrzymywane na terenie m.in. Polski, Niemiec, Francji czy Wielkiej Brytanii. Obecnie trwają rozmowy z firmami nad wdrożeniem do produkcji na szerszą skalę produktów opartych o skrobię termoplastyczną.

Jeśli tak by się stało, to mogłoby to oznaczać wzrost zainteresowania przemysłu produktami wytwarzanymi przez rolnictwo, w tym głównie ziemniaków i kukurydzy. 

 

Paweł Mikos 
Fot. Politechnika Gdańska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a