StoryEditorWiadomości rolnicze

Rada Nadzorcza Krajowej Spółki Cukrowej wybrała nowego prezesa zarządu

05.02.2016., 18:02h
Pod koniec stycznia Rada Nadzorcza KSC zakończyła postępowania kwalifikacyjne . Wybrano nowego prezesa oraz członka zarządu.

Po tym jak pod koniec roku Ministerstwo Skarbu większościowy właściciel KSC wymieniło większość członków Rady Nadzorczej, ta ostatnia na początku roku przystąpiła do dokonywania zmian w zarządzie. Najpierw odwołano pochodzącego z Lublina Marka Spuz vel Szpos, który pełnił funkcje prezesa. Z zarządu został też usunięty Piotr Szymanek.

Wakaty u największego producenta cukru w kraju nie pozostawały długo wolne. Rada po krótkich obradach i postępowaniu kwalifikacyjnym uznała, że Paweł Piotrowski jest najlepszym kandydatem na stanowisko prezesa „Polskiego Cukru”. Nowy prezes swoją funkcję zacznie pełnić od 1 marca 2016 r. Skład zarządu uzupełni także Janusz Stachowiak.

Jak informuje biuro prasowe KSC Paweł Piotrowski jest absolwentem Wydziału Prawa Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, który ukończył z tytułem magistra prawa. Na Akademii Medycznej w Warszawie uzyskał tytuł magistra farmacji. Od stycznia 2006 roku do lutego 2008 roku, sprawując funkcję Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa, nadzorował m.in. Krajową Spółkę Cukrową S.A. z siedzibą w Toruniu, w okresie restrukturyzacji działalności Spółki. To wtedy z produkcji było wyłączane kila należących do KSC cukrowni.

Biuro prasowe informuje, że podczas sprawowania funkcji Wiceministra Skarbu Państwa nowy prezes zdobył szeroką wiedzę na temat branży spożywczej oraz sektora cukrowniczego, w którym działa Krajowa Spółka Cukrowa S.A., ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki kształtującego się w tym okresie rynku cukru w Europie.

Z kolei Janusz Stachowiak jest absolwentem Akademii Rolniczej w Poznaniu, którą ukończył z tytułem inżyniera rolnika. Ponadto ukończył podyplomowe studia menedżerskie na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego oraz podyplomowe studia w zakresie zarządzania funduszami i projektami UE na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Z cukrownictwem związany jest od 1998 roku. Pełnił funkcje zarządcze w „Cukrowni Opalenica” oraz „Cukrowni Nakło”, gdzie nadzorował w szczególności działy techniczne i surowcowe. W latach 2006-2008 pracował na stanowisku Członka Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A. odpowiedzialnego za obszar surowcowy, logistyki i handlu. W swojej pracy zawodowej wykorzystywał doświadczenie związane z unowocześnianiem bazy technicznej, reorganizacją surowca i poprawą sytuacji finansowej cukrowni.

 

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 07:19