Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Skażona wieprzowina z Belgii przyjechała do Polski

Wiadomości Polska
Data publikacji 15.03.2019r.

Półtusze świń z Barbadosu skażone lewamizolem, środkiem przeciw robakom i tasiemcom, trafiły przez Belgię do Polski. Informację o skażonej wieprzowinie z Barbadosu zamieścił 22 lutego RASFF, unijny system ostrzegania przed niebezpieczną żywnością. Ministerstwo rolnictwa potwierdziło portalowi Wirtualna Polska, że 38 świń ubitych na Barbadosie trafiło do firmy z woj. kujawsko-pomorskiego, a 24 do woj. łódzkiego.

Kontrola importowanego mięsa powinna być nasilona

r e k l a m a

Część mięsa zatrzymano i przekazano do utylizacji. Polski nadzór weterynaryjny pobrał już próbki z odnalezionych w handlu partii mięsa.

Podczas gdy nasi producenci bydła ponoszą konsekwencje afery z ubojem chorych zwierząt, do kraju trafia skażona wieprzowina i niewiele się o tym mówi. Wydaje się, że kontrole mięsa i żywności importowanych z Belgii powinny być nasilone. Tym bardziej że wirus afrykańskiego pomoru świń rozprzestrzenia się tam u dzików w szybkim tempie, może więc wkrótce dotknąć stada świń.

Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a