StoryEditorWiadomości rolnicze

Węgry i Słowacja przeciw podwójnym standardom żywności

03.03.2017., 16:03h
Rządy Węgier i Słowacji chcą złożyć wspólną propozycję podjęcia przez Komisję Europejską debaty na temat podwójnych standardów żywności w ramach UE. Oba państwa chcą także wprowadzenia unijnych przepisów, które zapobiegałyby stosowaniu podobnych praktyk.

Taką propozycję oba państwa chcą złożyć na początku marca podczas spotkania ministrów rolnictwa krajów UE. Inicjatywa ta jest związana z ostatnimi badaniami, jakie przeprowadzono na Słowacji. Przebadano produkty mleczne, mięso, ryby, produkty czekoladowe, pieczywo, napoje, kawę, przyprawy, mieszanki przypraw i herbaty. Oceniano kolor, konsystencję, zapach, smak i ogólny wygląd. Analiza dotyczyła także informacji zawartych na etykietach.

Okazało się, że znaczące różnice dotyczą aż połowy produktów, co może wpływać na ich jakość. Są to produkty firm międzynarodowych, które mają takie same nazwy, takie samo opakowanie, ale różnią się składem – twierdzi Gabriela Matečná, minister rolnictwa Słowacji.

Jak dodaje słowacka minister, za niepoważne uważa argumenty korporacji, że konsumenci preferują różne smaki w poszczególnych państwach. – Słowacki konsument z pewnością nie chce sztucznych substancji słodzących i barwników, większej ilości konserwantów lub mniejszej porcji mięsa niż austriacki – wyjaśnia Gabriela Matečná.

Koncerny przeważnie zaniżały ilość mięsa, a w to miejsce dodawały więcej tłuszczu czy używały większej ilości konserwantów, słodzików lub sztucznych barwników.

Rządy Węgier i Słowacji chcą, aby KE dokładnie zbadała tę sprawę, zwłaszcza że podobne badania porównawcze chcą przeprowadzić Czesi. Jeszcze w marcu odpowiedni apel zostanie wystosowany do Komisji podczas spotkania ministrów rolnictwa krajów UE. pm

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 09:25