Więcej naszej żywności ma trafić do Japonii

Wiadomości UE
Data publikacji 17.12.2017r.

8 grudnia 2017 r. w Brukseli zakończyły się negocjacje pomiędzy Unią Europejską a Japonią na temat partnerstwa gospodarczego. Umowa ma być w dużym stopniu korzystna dla unijnego rolnictwa i przemysłu spożywczego.

Najwięcej zyska rolnictwo



Jak podkreśla Komisja Europejska, umowa o partnerstwie gospodarczym zniesie zdecydowaną większość ceł ekonomicznych ustanowionych przez Japonię o wartości ok. 1 mld euro rocznie, które obecnie są ponoszone przez unijne przedsiębiorstwa eksportujące do Japonii. Według KE, jedną z gałęzi gospodarki unijnej, która w największym stopniu zyska na porozumieniu, jest rolnictwo.

Umowa zapewni ogromne możliwości wzrostu dla naszych eksporterów produktów rolno-spożywczych na bardzo dużym, dojrzałym i zaawansowanym rynku – przekonywał Phil Hogan, unijny komisarz ds. rolnictwa.

Zniesienie ceł na przetwory mleczarskie i mięso



Jeżeli chodzi o eksport produktów rolnych z UE do Japonii, to umowa przewiduje zniesienie cła na wiele produktów, w tym serów (obecnie wynosi 29,8 proc.). Przewidziano także znaczne zwiększenie eksportu unijnej wołowiny do Japonii, a w przypadku wieprzowiny handel mięsem przetworzonym ma zostać zupełnie zliberalizowany, a cło na import świeżego mięsa wieprzowego będzie znikome. Co więcej, Unia zapewniła sobie w Japonii ochronę ponad 200 europejskich produktów rolnych za pomocą tzw. oznaczeń geograficznych. Wśród nich znajdują się m.in. oscypek, rogal świętomarciński, obwarzanek krakowski czy jabłka grójeckie.

Komisja Europejska przewiduje, że umowa o partnerstwie strategicznym i umowa o partnerstwie gospodarczym zostaną podpisane razem w 2018 r. pm

Partner serwisu