StoryEditorWiadomości rolnicze

Ulepszone charolaisy

18.10.2016., 16:10h
Rasa uckermärker jest to młoda rasa, dobrze znana jak do tej pory tylko w kraju powstania, czyli w Niemczech. Z wyglądu przypomina charolaisy, ale w przeciwieństwie do nich cechuje się lżejszymi porodami i mniejszymi wymaganiami paszowymi. Ma również lepszą płodność, przy bardzo dobrej mleczności matek.

Pochodzi z rejonu Uckermärk. Powstała na początku lat 70. w wyniku krzyżowania krów rasy simentaler mięsny z buhajami rasy charolaise. Rejestracja jako odrębnej rasy nastąpiła w 1992 roku, jest więc najmłodszą niemiecką rasą.

Charakteryzuje się ona dobrym przystosowaniem do chowu ekstensywnego, odpornością na niekorzystne warunki środowiskowe, doskonała budowa kończyn i racic pozwala na długotrwałe przemieszczanie się. Od lat 90. prowadzona jest również selekcja w kierunku bezrożności.

Bydło rasy uckermärker jest bydłem o dużym kalibrze i dużej masie ciała. Buhaje osiągają wysokość w kłębie ok. 150 cm i masę ciała 1150–1300  kg, a krowy ok. 140 cm w kłębie i ok.
750–850 kg masy ciała. Zwierzęta charakteryzują się bardzo dobrym umięśnieniem łopatek, grzbietu, lędźwi i zadu. Średnie przyrosty dobowe młodych buhajów wynoszą ok. 1200–1300  g. Wydajność rzeźna opasów kształtuje się na poziomie 57–62%, przy czym tusze odznaczają się dużym udziałem mięsa.

Umaszczenie najczęściej jest białe lub kremowe, ale może być również łaciate w odcieniach od jasnożółtego do brązowoczerwonego na białym tle.

Jałówki można zacielać pierwszy raz w wieku 17–18 miesięcy. Krowy charakteryzują się dobrą płodnością, łatwością wycieleń oraz silnym instynktem macierzyńskim. Mleczność krów jest dobra, co sprawia, że odsadki są dobrze odchowane. Cielęta osiągają masę urodzeniową ok. 42 kg buhajki i ok. 40 kg cieliczki, odznaczają się dużą żywotnością i łatwością odchowu. Bydło rasy uckermärker pomimo rozwiniętego instynktu macierzyńskiego u krów odznacza się łagodnym temperamentem. A.R.
(fot. bydlo.com.pl)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 01:51