r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Bielenie warzyw – jakie warzywa potrzebują tego zabiegu?

Dom i Ogród ogród
Data publikacji 22.08.2020r.

Bielenie polega na odcięciu dopływu światła do określonych części rośliny, co powoduje utratę chlorofilu. Dzięki temu warzywa stają się delikatniejsze i tracą goryczkę. Zawierają natomiast mniej składników pokarmowych i witamin. Do zabiegu przystępujemy, gdy rośliny są suche.

r e k l a m a

Papier ogranicza dostęp światła, lepsze jest drewno

Endywia występuje w dwóch odmianach: eskariola o liściach szerokich i falistych oraz endywia kędzierzawa o liściach postrzępionych i kędzierzawych. Roślina nie tworzy główek, lecz szerokie rozety liściowe, przypominające sałatę liściową. Liście endywii zawierają dużo inuliny, która daje gorzki smak. Bielenie pozwala się go pozbyć i uzyskać delikatne liście. 

Rozety bieli się w polu, gdy ukształtują pierwsze okółki liści. Podnosimy je i obwiązujemy, odcinając tym samym dopływ światła. Możemy też wykorzystać papierowe opaski, którymi dokładnie osłaniamy rośliny. Nie zakładamy papierowych kołpaków, by nie ograniczać dopływu powietrza i nie doprowadzić do gnicia wewnętrznych liści. Dobrą metodą jest również nakładanie na roślinę szczelnych drewnianych skrzynek. Nie należy kopczykować endywii, bo główki są niedostatecznie zamknięte, co stwarza warunki do rozwoju chorób. Tuż przed mrozami rośliny wykopujemy i przenosimy do pomieszczeń bez dostępu światła, dołujemy, gdzie same się wybielą....

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody