r e k l a m a

Partner serwisu

Boćwina w ogrodzie - dlaczego warto ją uprawiać?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 10.08.2019r.

Boćwina to inaczej burak liściowy. Często mylimy rośliny, uważając, że boćwina to to samo co botwina. Niestety, jest to błędne pojęcie, gdyż burak liściowy, zwany boćwiną lub mangoldem, to zupełnie coś innego. U niego częścią jadalną są liście i ogonki liściowe.

Burak ćwikłowy jest znanym  warzywem, lecz mało kto wie, że jego bliski krewniak, burak liściowy jest najstarszą formą uprawną tego gatunku. Jego duże mięsiste liście nie tylko wyśmienicie smakują i są zdrowe, lecz także stanowią niezaprzeczalną ozdobę ogrodu. Zwłaszcza, że wśród odmian znajdziemy takie o liściach i ogonkach koloru żółtego, jak również intensywnie czerwone. Te są wyjątkowo dekoracyjne, gdyż na tle ciemnej soczystej zieleni ich bordowoczerwone unerwienie jest widoczne z daleka.

r e k l a m a

Boćwinę można uprawiać na każdej glebie

Burak liściowy, podobnie jak ćwikłowy, tworzy kłębki nasienne, które służą do rozmnażania. Kłębki wysiewamy punktowo po 2−3 szt. w rozstawie 40 × 30 cm. Uprawiamy go zarówno wiosennie, jak i na zbiór jesienny i wówczas wysiewamy nasiona w lipcu. Po 2 tygodniach od wysiewu zaczynają pojawiać się siewki. Boćwinę uprawiamy w drugim roku po oborniku lub kompoście. Lubi wszystkie gleby, choć ciężkie i zlewne nie bardzo jej służą. Zbioru liści dokonujemy, gdy w rozecie jest ich 6−8. Młode pędy spożywamy na surowo jako dodatek do surówek, starsze gotujemy jak szparagi, a blaszki liściowe mogą być podawane jak szpinak.

r e k l a m a

Doskonałe na barszcz czerwony

W sprzedaży najczęściej spotykamy odmianę Lukullus, która charakteryzuje się kremowozielonym lub zielonobiałym wybarwieniem ogonków liściowych i zielonożółtymi liśćmi. Równie  dekoracyjną odmianą jest Rhubarb Charb o czerwonych ogonkach liściowych z delikatnymi przebarwieniami na blaszkach liściowych. Liście tej odmiany, a także łodygi, doskonale nadają się na barszcz czerwony, który ma subtelniejszy smak od barszczu z buraków ćwikłowych.


Zdrowie z boćwiny

Mięsiste liście i ogonki liściowe boćwiny są źródłem wielu witamin, takich jak: C, B1, B2 i prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Oprócz tego zawierają wapń i żelazo oraz łatwo przyswajalne białko. Roślina zaliczana jest do lekkostrawnych, dlatego często stosuje się ją w żywieniu dzieci.

Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody