r e k l a m a

Partner serwisu

Co warto wiedzieć o ogórkach?

Dom i Ogród
Data publikacji 26.06.2017r.

Uprawa ogórków wydaje się prosta. Pomimo że mają wyjątkowo wysokie wymagania co do temperatury i stanowiska, są uprawiane na terenie całego kraju i należą do najbardziej rozpowszechnionych warzyw. Żeby uzyskać zadowalający plon, musimy spełnić podstawowe potrzeby.

Ogórki uprawiamy przede wszystkim w miejscach słonecznych lub lekko zacienionych. W cieniu nie ma co liczyć na dobre plonowanie. Druga zasada mówi, że ogórek powinien być zawsze uprawiany w pierwszym roku po oborniku. Pod ogórki najlepsze są gleby próchniczne, gliniasto-piaszczyste i piaszczysto-gliniaste w dobrej kulturze. Gleby ciężkie, mokre, zimne i nieprzepuszczalne są mało przydatne.

r e k l a m a



Z uwagi na płytki system korzeniowy ogórki nie pobierają wilgoci z głębszych warstw gleby, lecz korzystają jedynie z wody opadowej. Dlatego w czasie suszy wymagają podlewania, które rozpoczynamy od połowy lipca i kontynuujemy do połowy sierpnia. Unikajmy podlewania wodą z wodociągu lub studni. Temperatura wody z wodociągu lub studni jest niska a to jest niekorzystne dla wielu warzyw. Jeżeli już jesteśmy zmuszeni do podlewania zimną wodą, to powinniśmy uzyskać jak największe rozproszenie strumienia.


Po pojawieniu się trzeciego liścia, rośliny wymagają nawożenia pogłównego. Azot stosujemy w ilości 2–3 g N na m2, najlepiej w postaci 0,3-procentowego roztworu, który należy dokładnie rozprowadzić po całym zagonie. Na początku i w końcu lipca stosuje się powtórnie 2-krotne nawożenie pogłówne w dawce 20–30 g na m2 zasobnym w azot nawozem wieloskładnikowym. Ważne jest również odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Z uwagi na płytki system korzeniowy motyczkujemy płytko i ostrożnie.

M.W.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a