StoryEditorOgród

Delikatesowe warzywo – kapusta pekińska

12.07.2019., 17:07h
To bardzo smaczne warzywo z rodziny kapustnych zasługuje na większą uwagę i własne miejsce w naszych warzywnikach, tym bardziej że zawiera duże ilości przyswajalnego białka, jest bogate w sole mineralne i witaminy. Żeby korzystać z jego dobrodziejstw, powinniśmy wysiać je w drugiej połowie lipca.
Kapusta pekińska nie ma wielkich wymagań co do gleby – wystarczy, że będzie bogata w próchnicę i wapń. Najodpowiedniejsze do jej uprawy są gleby gliniasto-piaszczyste. A pod nasadzenia należy wybierać stanowiska osłonięte, gdyż jest wrażliwa na wiatry, które mogą powodować wywracanie roślin. Optymalne pH to 6,5–7,0.

Kapusta pekińska nie lubi wilgotnych i chłodnych dni

Nie wykazuje specjalnych wymagań co do temperatury i warunków klimatycznych, jednak reaguje zahamowaniem wzrostu i gniciem podczas długo utrzymujących się wilgotnych i chłodnych dni. Podobnie jak kapusta głowiasta, wymaga dość silnego nawożenia. To roślina o krótkim okresie wegetacji. Podczas wcześniejszego siewu ma tendencje do wybijania w pędy kwiatostanowe, natomiast przy późniejszym nie zdąży uzyskać dojrzałości konsumpcyjnej.

Jak przygotować miejsce pod uprawę kapusty pekińskiej?

Rośliny mogą być uprawiane niemal po wszystkich warzywach, które schodzą z zagonu do połowy lipca, z wyłączeniem kapustnych. Po zejściu z pola warzyw przedplonowych miejsce pod kapustę pekińską przekopujemy na głębokość około 15 cm, razem z zastosowanym przefermentowanym kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem, a następnie stosujemy nawóz wieloskładnikowy, np. Azofoskę, w ilości około 1 kg/m2. Nawóz również należy wymieszać z glebą.
Na tak przygotowanym stanowisku wysiewamy kapustę w rzędy odległe od siebie o 40 cm, natomiast w rzędach umieszczamy po 2 do 3 nasion w odległości około 35 cm na głębokości 1 cm. W celu przyspieszenia kiełkowania należy zadbać o wysoką wilgotność. Warto na kilka dni przed siewem cały zagon dobrze podlać, by ziemia nawilgła na odpowiednią głębokość, i utrzymywać wilgoć aż do wschodów. W późniejszym czasie, czyli od połowy sierpnia do końca września, gdy przypada okres największego zapotrzebowania na wilgoć, należy w zależności od pogody stosować mniej więcej co tydzień podlewanie w ilości 20 l/m2.


Dobre warunki glebowe i wysoka zawartość wody w newralgicznych momentach są gwarancją dorodnych główek kapusty pekińskiej
  • Dobre warunki glebowe i wysoka zawartość wody w newralgicznych momentach są gwarancją dorodnych główek kapusty pekińskiej

Kiedy rozpocząć zbiór pekińskiej?

Zbiór główek przypada na październik i może trwać, w sprzyjających warunkach, do grudnia. Kapusta pekińska wytrzymuje bowiem krótkotrwałe spadki temperatur do około –6°C. W przypadku spodziewanych większych mrozów należy wyjąć roślinę z bryłą ziemi i zadołować w przewiewnym miejscu w piwnicy. Możliwe jest również zadołowanie roślin w inspekcie lub dołach – pod warunkiem przykrycia warstwą liści czy słomianą matą. W tych warunkach rośliny mogą być przechowywane do stycznia.

Najczęstsze szkodniki kapusty pekińskiej

Zmorą, jak w wielu innych przypadkach, są szkodniki – wśród nich pchełki ziemne, gąsienice kapustnika oraz ślimaki. Sprawdzajmy zatem liście kapusty w poszukiwaniu żółtych jaj złożonych przez bielinka kapustnika i niszczmy je. Pchełki możemy zwalczać bądź ograniczać ich występowanie, nakrywając rośliny włókniną lub gęstą firanką. Rośliny muszą być szczelnie przykryte tuż po siewie – przykrywamy, zostawiając zapas materiału dla rosnących liści. Podobnie uprawą współrzędną ograniczymy ich występowanie, siejąc sałatę, szpinak lub kocimiętkę. Ważne jest również udeptywanie lub uklepywanie dłonią, a także zraszanie. Do pryskania natomiast warto stosować preparaty z wrotyczu. Przed ślimakami możemy stosować pułapki, np. pojemniki z piwem, do których powpadają te uciążliwe mięczaki.

Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 15:40