r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Dereń jadalny – odmiany, uprawa, owoce

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 11.01.2020r.

W Polsce dereń jest prawie zapomnianą rośliną przez sadowników i nie tylko. A może dzięki jej uprawie poszerzymy asortyment produkcji i uzyskamy dodatkowe źródło dochodu. Okres zimowy pozwoli przemyśleć, czy warto rozpocząć uprawę i jaki areał przeznaczyć.

r e k l a m a

Dereń ma bardzo szerokie zastosowanie i jest cenną rośliną z uwagi na owoce, pestki, liście, drewno oraz korzenie. Tę roślinę znano u nas już w średniowieczu a z twardego dereniowego drewna robiono koła, broń i wiele innych. Dziś uprawia się go głównie dla owoców, a te zyskują na obecnym rynku na znaczeniu. Jest wiele plantacji o powierzchni od 0,5 do 1 ha, z których owoce sprzedawane są na rynkach lokalnych. Sytuacja ta jednak może ulec zmianie, zważywszy na ceny tych owoców, które wahają się w granicach 20 do 25 zł/kg.

Nawet 200 kg z jednego krzaka

To duży krzew, dorastający do 6 m wysokości o kulistej bądź spłaszczonej koronie. Należy do roślin długowiecznych, owocujących nawet 150 lat. Na przełomie lutego i marca całą roślinę pokrywają miododajne, żółte kwiaty zebrane w baldachy po kilkanaście sztuk. Warto również zauważyć, że zarówno kwiaty, jak i pąki kwiatowe są odporne na niskie temperatury i wytrzymują nawet srogie mrozy. Dzięki wczesnemu kwitnieniu często jest uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna. Owoce derenia to pestkowce o długości ok. 2 cm, o barwie czerwonej, bordowej, a ostatnio także żółtej, dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Ich wadą jest szybkie osypywanie, szczególnie w suchych latach i nierównomierne dojrzewanie. Na dobrze prowadzonej plantacji z jednego 10-letniego krzaka można uzyskać od 30 kg owoców, 15-, 20-letniego do 80 kg owoców a ze 100-letniego nawet 150 do 200 kg. Owoce są przeznaczone do stosowania na różnym etapie dojrzałości. Zielone owoce się kisi, czerwone i twarde suszy i kandyzuje a z dojrzałych robi się dżemy, konfitury, marmolady, a także dereniówkę...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody