Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Endywia, kuzynka cykorii – jak ją uprawiać w ogródku?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 22.06.2019r.

Szczerbak jest bliskim krewnym cykorii. Zwany jest też endywią. To warzywo uprawiano już w starożytności w Egipcie, Grecji i Rzymie. U nas był kiedyś bardzo popularny, z czasem zapomniano o nim. Dziś można go znaleźć w supermarketach jako warzywo z importu. Pora to zmienić.

Szczerbak wielki wraca do łask! Jakie ma wymagania?

Do uprawy endywii wymagana jest gleba lekka o dużej zawartości próchnicy. Roślina preferuje stanowiska słoneczne i zaciszne. Uprawiamy ją praktycznie po wszystkich roślinach warzywnych schodzących wcześniej z zagonu, jako poplon, z pominięciem sałaty.

Zapotrzebowania na składniki pokarmowe ma podobne do sałaty, a odczyn pH gleby nie powinien być niższy niż 6,5. Dobre wyniki daje stosowanie saletry amonowej w dwóch dawkach: pierwsza przed sadzeniem lub siewem, druga – 4 do 5 tygodni później. Każda w ilości 5 g azotu na 1 m2. Z nawozów mineralnych ważny jest również potas, dlatego zalecane jest stosowanie nawozów wieloskładnikowych bogatych w ten minerał.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a