r e k l a m a

Partner serwisu

Gdzie i jak przechowywać nadwyżkę warzyw po zbiorach?

Dom i Ogród Dom
Data publikacji 08.11.2020r.

W przypadku niektórych warzyw sprawdzi się dołowanie. Do tego nadają się rośliny odporne na spadki temperatur, np. pasternak, por czy skorzonera. Wykopujemy dołek do właściwej głębokości i umieszczamy w nim korzenie warzyw, ustawiając ściśle obok siebie. Przysypujemy warstwą ziemi, zabezpieczając przed mrozem.

r e k l a m a

Osłońmy matą

Gdy zbliżają się większe spadki temperatur, dołowane warzywa przykrywamy matami słomianymi, by zimą łatwo było się do nich dostać. Jarmuż, brukselkę, szpinak czy pietruszkę możemy pozostawić bez uszczerbku na grządce, lecz wówczas nie przeprowadzimy jesiennej uprawy gleby. Niezastąpiona bywa również piwnica, w której można przechować zarówno warzywa korzeniowe, jak i rzepkowate czy pory ułożone w skrzyneczkach i przysypane piaskiem. Piwnica gwarantuje w miarę stabilną temperaturę, wilgotność na poziomie 90–95% oraz wietrzenie. Warunkiem jednak jest, by w tym samym pomieszczeniu nie przechowywać owoców, gdyż wydzielający się etylen powoduje szybsze dojrzewanie i starzenie się zarówno owoców, jak i warzyw. A to pogarsza czasem smak, np. powodując gorzknienie marchwi.

Kalafior do piwnicy, dynia na werandę

Piwnica nadaje się również do przechowywania (krótkotrwałego) kalafiora czy brokuła. Kalafiory wykopujemy z bryłą ziemi i dołujemy w przygotowanych rowkach w piwnicy, gdzie panuje temperatura 2–4°C. Korzenie przysypujemy ziemią i podlewamy. Sukcesywnie, w miarę dorastania róż, wybieramy rośliny. Brokuły po zbiorze należy natychmiast schłodzić. Optymalna temperatura to 0°C i wilgotność 90–95%. Róże przed umieszczeniem w piwnicy owijamy pojedynczo folią rozciągliwą.

Na suchym i chłodnym strychu dobrze przechowają się warzywa strączkowe na suche ziarno, dosuszona cebula i czosnek. Na werandzie czy w garażu, gdzie utrzymuje się temperatura na poziomie 10–12°C, przy wilgotności około 75%, możemy przechowywać dynie, szczególnie dobrze przechowują się gatunki dyni o twardej skórce, czyli Hokkaido, piżmowa, olbrzymia i odmiany dyni francuskiej. Spadek poniżej 10°C podczas przechowywania powoduje uszkodzenia. Pamiętajmy jednak, by w garażu, gdzie składujemy warzywa, nie było substancji zapachowych ani chemicznych, takich jak nawozy, środki ochrony, paliwo, farby.

  • Marchew suszymy pokrojoną w kostkę, w paski albo startą na grubej jarzynowej tarce. Tak możemy postąpić ze wszystkimi korzeniowymi. Wysuszone warzywa umieszczamy w słoikach albo torebkach papierowych

Warto suszyć głowę

r e k l a m a

Niewielkie nadwyżki warzyw można z powodzeniem ususzyć, zakonserwować w oleju lub zamrozić. Do suszenia możemy przeznaczyć por, pietruszkę naciową i korzeniową, seler korzeniowy i liściowy, marchew, burak ćwikłowy, kapustę białą i włoską, kalafior czy brukselkę, a czasem nawet groszek zielony i fasolkę szparagową. Na susz nadają się również papryka, pomidory i bakłażany. Te suszymy po wcześniejszym rozdrobnieniu. Por tniemy na ukośne krążki o długości do 10 mm, buraka kroimy w plastry, kostkę lub paski. Fasolkę szparagową tnie się na odcinki 2–3-centymetrowe, cebulę na plastry, marchew, pietruszkę i selery kroimy w kostkę, paski lub plastry – w zależności od tego, w jakim stanie wolimy używać do potraw, a kalafiory dzielimy na mniejsze lub większe różyczki. Stosujemy dwie metody suszenia. Pierwsza polega na wystawieniu suszu na działanie słońca i wiatru – rozdrobnione warzywa umieszczamy w sitach, które ustawiamy w miejscach przewiewnych i zadaszonych. Druga wykorzystuje suszarki do owoców i warzyw.

Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Unsplash

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody