Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Gnojówki roślinne – czy mogą zastąpić chemię?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 08.10.2018r.

W jaki sposób ograniczyć stosowanie w ogrodzie chemii lub zrezygnować z niej całkowicie? W celu zmniejszenia zagrożenia ataku chorób i szkodników, a także do zasilania roślin uprawnych stosujmy gnojówki roślinne. Jak i z czego je sporządzić?

Gnojówki roślinne może nie pachną zbyt przyjemnie, ale warto je przygotowywać i stosować. A mamy w czym wybierać: możemy robić gnojówki z pokrzywy zwyczajnej, skrzypu polnego, czosnku lub czarnego bzu.

r e k l a m a





Gnojówka  z czosnku

75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świeżych liści czosnku zalewamy 10 l wody i pozostawiamy do ukończenia fermentacji. Po tym czasie stosujemy w rozcieńczeniu 1 : 10 do podlewania gleby wokół roślin i drzew owocowych. Ma działanie wzmacniające i zapobiegające występowaniu chorób grzybowych. Bez rozcieńczania stosujemy do zwalczania połyśnicy marchwianki w okresie jej lotu.

Gnojówka z pokrzywy zwyczajnej

1 kg świeżych (niekwitnących) roślin zalewamy 10 l wody i pozostawiamy do fermentacji (naczynie nie może być metalowe). Fermentujący preparat stosujemy w rozcieńczeniu 1 : 10 do zwalczania mszyc, przędziorków, miseczników i tarczników w momencie ich występowania. 

Z pokrzywy zwyczajnej przygotowujemy również gnojówkę do zasilania warzyw (nie podlewamy nią fasoli, grochu, czosnku i cebuli), kwiatów jednorocznych, bylin, drzew owocowych i ozdobnych. Kilogram pokrzywy zalewamy 10 l wody i odstawiamy do fermentacji. Gdy na powierzchni gnojówki zniknie piana, co oznacza, że fermentacja się skończyła (w zależności od temperatury otoczenia nastąpi to po ok. 2 tygodniach), możemy ją zastosować do podlewania ww. roślin w rozcieńczeniu 1 : 10 lub do opryskiwania przeciwko mszycom w rozcieńczeniu  1 : 20, a bez rozcieńczenia do zlewania kompostów.

Gnojówka ze skrzypu polnego

1 kg świeżych roślin zalewamy 10 l wody i odstawiamy do fermentacji na 4–5 dni. Po tym czasie rozcieńczamy gnojówkę wodą w proporcji 1 : 50 i stosujemy do zwalczania mszyc, przędziorków, miseczników i tarczników podczas całego okresu wegetacji. W rozcieńczeniu 1 : 10 stosujemy do podlewania roślin, szczególnie tych wymagających krzemu, np. ogórków.

Gnójowka  z czarnego bzu

1 kg świeżych liści, kwiatów lub pędów zalewamy 10 l wody i odstawiamy na 4–5 dni. Po upływie tego czasu gnojówkę wlewamy do nor w miejscach występowania kretów, norników.

Małgorzata Wyrzykowska

 

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a