Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak chronić warzywa przed ślimakami?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 15.06.2019r.

Łupem tych mięczaków padają niemal wszystkie rośliny uprawne. Począwszy od truskawek, poprzez miąższ młodych cukinii, dyni, po warzywa liściowe, jak sałata, kapusta czy nawet ozdobne. Przy dużej liczebności często powodują gołożery.

Jak sobie radzić ze ślimakami w ogrodzie?

r e k l a m a

Trudno znaleźć złoty środek. Sprawdzi się systematyczne zbieranie osobników i głębokie zakopywanie, usuwanie zbędnych gałęzi, desek, pryzm kamieni, by nie zalegały po kątach. To kryjówki ślimaków, w których znajdują schronienie przed słońcem. Największe szkody wyrządzają podczas opadów i pochmurnych dni. Ważne jest też spulchnianie grządek i stosowanie ściółek w międzyrzędziach, np. wysypywanie popiołu drzewnego czy pokruszonych skorupek jaj. Ślimaki składają jaja w wierzchniej warstwie gleby. Podczas spulchniania jaja trafiają na powierzchnię i usychają podczas słonecznej pogody. To również ogranicza populację.

Naturalni wrogowie ślimaków

Ślimaki mają swoich naturalnych wrogów, którymi są: ptaki, jeże, krety, żaby, ropuchy i jaszczurki. Pamiętajmy więc, że są to nasi sprzymierzeńcy, choć czasem nam się nie podoba ich obecność. Można zastosować również preparat roślinny domowej roboty. Potrzebne będzie ziele piołunu i nerecznicy bądź orlicy. Mieszamy je w równych częściach, wkładamy do garnka, by wypełniły go do połowy, zalewamy wodą do 3/4 i zagotowujemy. Uzyskanym wywarem o wątpliwym zapachu, który odstrasza ślimaki, pryskamy okolice naszych upraw. Wykorzystajmy tu także gnojówkę z tych roś­lin. Ziele zalewamy wodą i odstawiamy pod przykryciem na tydzień. Po zakończeniu fermentacji podlewamy zagony z roślinami uprawnymi.


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Unsplash

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a