r e k l a m a

Partner serwisu

Jak pielęgnować wieloletnie zioła?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 28.07.2019r.

Nie wszystkie gatunki ziół tego wymagają i zabieg nie jest konieczny, ale warto go przeprowadzić. Przycinaniem pędów zmuszamy roślinę do wypuszczania nowych.

W przypadku np. tymianku, przycinanie pędów jesienią  jest konieczne, bo wszystkie zdrewniałe części szybciej ulegają przemarznięciu, natomiast młode, zielone i soczyste przetrwają zimę bez szwanku. Odcięte pędy wykorzystajmy na susz, z którego będziemy mogli sporządzać herbatki na przeziębienie, a ususzone listki wykorzystamy do potraw.

Przytnij melisę i miętę

r e k l a m a

Warto również przycinać pędy melisy i mięty, które mają tendencję do tracenia listków i pozostają suche, brzydkie badyle z kilkoma listkami na szczytach. Pozostawiamy około 1/3 długości pędów. Jest to zabieg również wskazany przy pozbywaniu się złotki jasnotowej – szkodnika mięty, który żeruje na liściach, tyle tylko, że tu usuwamy całą nadziemną część, która po jakimś czasie odbije, a złotki już nie będzie, bo jej przysmakiem są tylko liście.

W przypadku melisy zabieg skracania pędów pozwoli na rozwój nowych, pokrytych dorodnymi liśćmi. Podczas kwitnienia melisa ma bardzo mało liści, a na nich nam przecież zależy. Inne gatunki również możemy potraktować sekatorem podczas kwitnienia. W tym czasie zioła prawie nie tworzą liści, a przycięcie pędów pozwoli na ich rozwój. Przycinanie pędów wykonujemy, gdy rośliny są suche – nigdy podczas deszczowej pogody. Najlepiej rano, gdy opadnie rosa, wówczas liście i pędy, które po ścięciu przeznaczymy do suszenia, zawierają najwięcej olejków eterycznych.

Małgorzata Wyrzykowska
fot. Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody