r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przechowywać warzywa w kopcach?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 25.10.2020r.

Uprawiane warzywa powoli schodzą z zagonków i pól. Często wysiewamy ich więcej niż jesteśmy w stanie wykorzystać i wiele z nich decydujemy się przechować.

r e k l a m a

Tani i najczęściej spotykany sposób na długotrwałe przechowywanie, to kopcowanie. Najgorzej przechowują się odmiany wczesne, trochę lepiej średnio późne, a najlepiej odmiany późne. Starajmy się nie uszkodzić roślin, a następnie posortujmy, odrzucając chore, porażone szkodnikami i w inny sposób uszkodzone. Przy zbiorze korzeniowych obrywamy nać, a u selerów dodatkowo przycinamy korzenie boczne. Temperatura przechowywania warzyw powinna oscylować w okolicach 0 do minus 1°C, przy wilgotności w kopcu na poziomie 90–95% dla korzeniowych i 95% dla kapusty głowiastej.

Przechowywanie warzyw w kopcach

Teren nie może być w żadnym wypadku podmokły. Najlepsze stanowisko to gleba lekka, piaszczysta, przepuszczalna, w miejscu osłoniętym od wiatru. Pamiętajmy również, by unikać kopcowania warzyw w tym samym miejscu, co w roku ubiegłym. Mogą tam pozostawać resztki, które są siedliskiem patogenów.

Jaki kopiec wybrać? Napowierzchniowy to taki, gdzie warzywa układamy w pryzmę na powierzchni gruntu. W zagłębionym warzywa układamy w płytszym lub głębszym rowie. Kopce napowierzchniowe zazwyczaj zakładamy w miejscach, gdzie istnieje ryzyko zalania wodą, a warunki nie pozwalają na inną lokalizację. Wadą ich jest niestety podatność na różnicę temperatur. I tu przewagę ma kopiec zagłębiony, w którym panuje w miarę stabilna temperatura. Stopień zagłębienia zależy od rodzaju warzyw i gleby. Na glebach cięższych, o wyższym poziomie wód gruntowych, kopiemy rowy płytsze. Na lekkich – głębsze. Warzywa korzeniowe przechowujemy w rowach kopanych na głębokość 50 do 60 cm i szerokość do 50 cm, dla buraków ćwikłowych i kapusty głowiastej wskazane jest szykowanie kopców półzagłębionych, czyli o głębokości do 30 cm i szerokości od 100 do 120 cm.

Zebrane warzywa lub wstępnie schłodzone na zagonie musimy ułożyć w kopcu, który wcześniej wykładamy metalową gęstą siatką, chroniącą przed gryzoniami. Na siatkę wysypujemy cienką warstwę ziemi i układamy warzywa. Marchew, pietruszkę, buraki, selery przysypujemy warstwowo piaskiem. Po napełnieniu rowu przykrywamy warzywa 5-centymetrową warstwą wilgotnego piasku lub piaszczystej ziemi. Kopiec uklepujemy szpadlem i pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Gdy nastąpią przymrozki i temperatura w kopcu spadnie do 1°C, pogrubiamy wierzchnią warstwę ziemi do 10 cm.

Przed nadejściem większych mrozów kopiec należy nakryć 30-centymetrową warstwą słomy i przysypać 20-centymetrową warstwą ziemi. Specjalne termometry kopcowe pozwolą na kontrolę temperatury panującej wewnątrz kopca. Gdy w kopcu podnosi się temperatura, zdejmujemy okrywę izolacyjną, a w czasie zbliżających się mrozów ponownie pogrubiamy. W tych warunkach nasze warzywa powinny dobrze przetrwać do połowy kwietnia.


Małgorzata Wyrzykowska 
Zdjęcie Główne: Pixabay

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Izydroy 2020 - które firmy są przyjazne rolnikom?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody