Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przygotować rozsadę warzyw?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 17.02.2019r.

Od połowy lutego rozpoczynamy przygotowywanie rozsady niektórych warzyw. Musimy jednak dysponować dobrze doświetlonym i ciepłym pomieszczeniem. Niebagatelną rolę grają nasiona, odpowiednie podłoże i naczynia, czyli palety rozsadowe, doniczki lub skrzynki.

Na potrzeby kilkuosobowej rodziny do produkcji rozsady wczesnych warzyw wystarczy kuchenny parapet okienny o południowej wystawie lub oszklona, ogrzewana weranda z możliwością regulowania temperatury.

r e k l a m a

Siej w ogrzanej

Warto wybrać się na zakupy i nabyć nasiona brokułu, kapusty białej wczes­nej, kapusty czerwonej, kalarepy, sałaty masłowej, szpinaku nowozelandzkiego, pora, cebuli, selera korzeniowego i naciowego oraz karda i karczocha, bo właśnie rozsadę tych warzyw będziemy produkować w pierwszej kolejności. Na nasze potrzeby powinno wystarczyć najmniejsze opakowanie nasion o wysokiej jakości i dużej zdolności kiełkowania.

Jeżeli nie przygotowaliśmy podłoża jesienią, teraz powinniśmy zaopatrzyć się w gotowe substraty torfowe z przeznaczeniem do siewu nasion lub ziemię ogrodniczą dla rozsad. Wystarczy zazwyczaj jeden worek. 

Dysponując podłożem i pojemnikami, na kilka dni przed siewem napełniamy je ziemią, uciskamy i zwilżamy. Ustawiamy w ciepłym pomieszczeniu i, gdy ziemia się odpowiednio ogrzeje i osiądzie, przystępujemy do siewu. Dotyczy to szczególnie nasion bardzo drobnych i o długim okresie kiełkowania. Zdarza się często, że nasiona duże i średniej wielkości przed siewem moczymy lub podkiełkowujemy. Pozwala to np. na opóźnienie siewu, gdy nie dysponujemy dobrymi warunkami świetlnymi. Z dnia na dzień są one coraz lepsze, a podkiełkowywanie przyspieszy proces rozwoju rozsady o około tydzień.



  • Drobne nasiona warzyw wysiewamy wprost do skrzyneczek (bez moczenia) i, po przysypaniu piaskiem, obficie spryskujemy wodą o temp. pokojowej


Nie pozwól wyschnąć

Dla przykładu, nasiona kardów, karczochów czy szpinaku moczymy w wodzie o temperaturze 24°C przez dobę, a po upływie tego czasu odsączamy. Podkiełkowanie to przedłużenie moczenia z jednoczesnym umożliwieniem wymiany gazowej, czyli z dostępem powietrza. Po odsączeniu nasiona układamy na wilgotnej ligninie lub gazie, ustawiamy w ciepłym miejscu i, utrzymując wilgotność podłoża, czekamy do czasu pojawienia się kiełków.

Nasiona z kiełkami delikatnie umieszczamy pojedynczo w naczyniach wypełnionych ogrzanym podłożem. Te bardzo drobne wysiewamy na powierzchni doniczek lub skrzyneczek, przysypujemy je warstwą przesianego suchego piasku, najlepiej przez sito, i delikatnie zraszamy ręcznym spryskiwaczem. Nakrywamy pojemniki folią, z odstępem od podłoża, by umożliwić cyrkulację powietrza. Okrycie pozwala na utrzymanie wysokiej wilgotności i zapobiega wysychaniu, a jest to szczególnie ważne podczas produkcji rozsady na parapecie, pod którym jest kaloryfer.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a