Jak uprawiać kalarepę w przydomowym ogrodzie?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 07.02.2018r.

Wybór właściwej odmiany to początek sukcesu. Gabi ma smaczny i delikatny miąższ, tworzy żółtozielone kuliste zgrubienia i ma dość krótki okres wegetacji wynoszący 40 dni. Dvorski potrzebuje 35 do 40 dni do osiągnięcia dojrzałości. Tworzy jasnozielone zgrubienia o delikatnym miąższu. Wiedeńska Biała tworzy małe główki o smacznym miąższu, lecz niestety ma tendencję do pośpiechowatości.

A może Komet F1? Jest plenna, odporna na drewnienie, ze smacznym, kruchym miąższem. Delikates Biała to kolejna odmiana z grupy średnio wczesnych. Tworzy średniej wielkości zgrubienia, polecana zarówno do uprawy wczesnej, jak i poplonowej, okres wegetacji trwa 55 dni.





Z grupy odmian późnych warto wybrać Titan, która wykształca duże zgrubienia i nie ma tendencji do drewnienia. Kossak to odmiana o wyjątkowo dużych zgrubieniach bez tendencji do drewnienia. Stosowana do mrożenia. Alka natomiast tworzy ciemnofioletowe zgrubienia o soczystym, kruchym miąższu. Okres wegetacji trwa 85 dni, a za plus można uznać możliwość długiego przechowywania. Niebieska Masłowa ma trochę krótszy okres wegetacji trwający do 75 dni. Ta odmiana tworzy duże zgrubienia ciemnoczerwone z wierzchu z białym miąższem, który nie ma tendencji do drewnienia.

Uprawa kalarepy z sukcesem

Kalarepa obficie plonuje na glebie o odczynie 6,0–6,5 pH i na dobrze wynawożonym pulchnym stanowisku, gdzie ma dostęp do pełnego nasłonecznienia. Zgrubienia dobrze się wiążą przy temperaturze w granicach 12–18°C. Czasem rośliny ulegają jarowizacji, gdy temperatura spada poniżej 5°C i utrzymuje się przez ok. 10 dni. Proces ten prowadzi do tworzenia pędów nasiennych (kalarepa jest rośliną 2-letnią, gdzie w pierwszym roku tworzy zgrubienia, a w drugim buduje pędy nasienne). Odmiany wczesne są odporniejsze na pośpiechowatość. Dodatkową sprawą jest pogoda, na którą nie mamy wpływu. Jeśli przez dłuższy czas jest wysoka temperatura, zgrubienia mają tendencję do drewnienia, natomiast, gdy po długiej suszy utrzymuje się wysoka wilgotność, zgrubienia mogą pękać.

Zdrowa i jędrna rozsada kalarepy

Do produkcji rozsady potrzebne będą skrzyneczki wypełnione albo gotowym podłożem do rozsad, albo podłożem z mieszaniny torfu z piaskiem. Podłoże wyrównujemy i lekko uciskamy. Zamiast skrzyneczek możemy wykorzystać wielodoniczki czy doniczki torfowe – wtedy nie trzeba pikować siewek. Dobrym pomysłem są doniczki torfowe, które można sadzić z rozsadą do gleby. Po pewnym czasie korzenie roślin przerastają ścianki doniczki, a doniczka ulega biodegradacji.



  • Stosując się do wskazówek w uprawie kalarepy, uzyskamy zdrowe i jędrne tzw. jabłka
W skrzyneczkach nasiona kalarepy umieszczamy w 3-centymetrowych odległościach, by siewki nie konkurowały ze sobą o światło i miejsce. Nasiona umieszczamy w glebie na głębokość ok. 3 wielkości, uciskamy, równamy i spryskujemy powierzchnię podłoża delikatnie, by nie wypłukać nasion. Po ok. 10 dniach kiełkują. Pojemniki z rozsadą stawiamy na nasłonecznionym parapecie, np. wschodnio-południowym i systematycznie zraszamy podłoże. Nie ma potrzeby zasilania roślin, gdyż składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju znajdują się w podłożu w wystarczającej ilości. Jeżeli rozsada uprawiana jest w skrzyneczkach, po dwóch, trzech tygodniach po wschodach musimy siewki rozpikować do większych pojemników o średnicy ok. 8 cm. Przedtem należy rośliny obficie podlać. Produkcja rozsady trwa ok. 2 miesięcy i po tym czasie wysadzamy ją do gruntu. Zanim tam trafi, poddajmy ją hartowaniu. W tym celu ograniczamy podlewanie i obniżamy temperaturę przez wietrzenie lub krótkotrwałe wynoszenie na zewnątrz. Zahartowane rośliny szybciej się przyjmą i nie odczują tak dużego stresu.

W kwietniu do gruntu

Po około dwóch miesiącach produkcji rozsady trafia ona do gruntu, co przypada na połowę kwietnia. W zależności od odmiany, kalarepki sadzimy w rozstawie 40x30 lub 30x15 cm. Duże zagęszczenie nie wpływa na jakość plonu, ale prowadzi do zniekształcenia jabłek. Mogą przybierać kształt owalny lub owalnokulisty, bez wpływu na smakowitość. Dobrym nawykiem prowadzącym do szybszego uzyskania plonu jest przykrycie zagonu folią perforowaną, która stworzy odpowiedni mikroklimat. Osłonę zdejmujemy pod koniec kwietnia lub w pierwszych dniach maja, po zahartowaniu roślin.

Małgorzata Wyrzykowska

Partner serwisu