StoryEditorOgród

Jak zrobić kompost z liści bez kompostownika?

16.11.2018., 18:11h
O tym, że kompost jest doskonałym nawozem organicznym, nie potrzeba nikogo przekonywać. Jesień jest idealną porą na produkcję kompostu z liści.

Dobroczynne właściwości ziemi liściowej

Liście masowo opadają, a my nie zawsze wiemy, co z taką ilością zrobić. Musimy na bieżąco grabić z murawy, by nie uległa zniszczeniu oraz usuwać ze ścieżek i alejek dla zachowania ładu i porządku. Warto przeznaczyć je zatem do produkcji ziemi liściowej. Tu przydatne są liście z drzew i krzewów owocowych, jak i ozdobnych.

Może ziemia liściowa nie jest tak bogata w składniki pokarmowe typu azot, fosfor i potas, jak prawdziwy kompost, do którego trafiają nie tylko liście, lecz także resztki roślinne, chwasty i wiele innych. Zawiera jednak dużo związków węgla, poza tym jest pulchna, przewiewna, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym.

Jak przygotować kompost z liści?

Liście z przeznaczeniem na ziemię liściową najlepiej grabić po deszczu, gdy są mokre. Zgarniamy je na kupkę i czyścimy z gałęzi i innych elementów. Zbieramy je i wkładamy do czarnych bądź brązowych worków foliowych i lekko uciskamy. Na wierzch sypiemy popiół drzewny ok. 2 kg na 1 m3, a także warstwę dojrzałego kompostu albo obornika w ilości ok. 20 l na 1 m3. Wszystko ugniatamy, polewamy dużą ilością wody i zawiązujemy. Na bokach worków robimy otwory, by umożliwić dostęp powietrza.


Fot. Małgorzata Wyrzykowska
  • Tu przeważają liście z topoli i dębów. Ich rozkład potrwa około 2 lat
Worki z liśćmi odstawiamy w zacienione i mało widoczne miejsce. Po ok. 3 miesiącach worki podrzucamy, by zawartość się wymieszała i rozpadły powstałe bryły. Sprawdzamy również wilgotność masy, która musi być dobrze wilgotna przez cały czas. Długość okresu kompostowania zależy od gatunku rośliny, z której pozyskaliśmy liście. Najszybciej, bo po upływie roku, rozkładowi ulegają liście brzozy, jabłoni, leszczyny czy wierzby. Po roku do dwóch uzyskamy ziemię z liści bogatych w garbniki i związki fenolowe. Do tej grupy należą liście dębu, gruszy, olchy.

Osobno należy kompostować liście orzecha włoskiego, z uwagi na dużą zawartość juglonu. Ten składnik wpływa hamująco na wzrost roślin, np. pomidorów, azalii, ziemniaków, winorośli, jeżyny, grochu, ogórków, kapusty. Ziemię liściową z orzecha możemy zastosować jako ściółkę dla czerwonej porzeczki czy żywotników. Jako ciekawostkę dodamy, że jeśli chcemy pozbyć się nornic, liście orzecha włoskiego warto wkładać do ich korytarzy.

Małgorzata Wyrzykowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 13:45