Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zrobić kompost z liści bez kompostownika?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 17.11.2018r.

O tym, że kompost jest doskonałym nawozem organicznym, nie potrzeba nikogo przekonywać. Jesień jest idealną porą na produkcję kompostu z liści.

Dobroczynne właściwości ziemi liściowej

Liście masowo opadają, a my nie zawsze wiemy, co z taką ilością zrobić. Musimy na bieżąco grabić z murawy, by nie uległa zniszczeniu oraz usuwać ze ścieżek i alejek dla zachowania ładu i porządku. Warto przeznaczyć je zatem do produkcji ziemi liściowej. Tu przydatne są liście z drzew i krzewów owocowych, jak i ozdobnych.

r e k l a m a



Może ziemia liściowa nie jest tak bogata w składniki pokarmowe typu azot, fosfor i potas, jak prawdziwy kompost, do którego trafiają nie tylko liście, lecz także resztki roślinne, chwasty i wiele innych. Zawiera jednak dużo związków węgla, poza tym jest pulchna, przewiewna, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym.

Jak przygotować kompost z liści?

Liście z przeznaczeniem na ziemię liściową najlepiej grabić po deszczu, gdy są mokre. Zgarniamy je na kupkę i czyścimy z gałęzi i innych elementów. Zbieramy je i wkładamy do czarnych bądź brązowych worków foliowych i lekko uciskamy. Na wierzch sypiemy popiół drzewny ok. 2 kg na 1 m3, a także warstwę dojrzałego kompostu albo obornika w ilości ok. 20 l na 1 m3. Wszystko ugniatamy, polewamy dużą ilością wody i zawiązujemy. Na bokach worków robimy otwory, by umożliwić dostęp powietrza.


Fot. Małgorzata Wyrzykowska
  • Tu przeważają liście z topoli i dębów. Ich rozkład potrwa około 2 lat
Worki z liśćmi odstawiamy w zacienione i mało widoczne miejsce. Po ok. 3 miesiącach worki podrzucamy, by zawartość się wymieszała i rozpadły powstałe bryły. Sprawdzamy również wilgotność masy, która musi być dobrze wilgotna przez cały czas. Długość okresu kompostowania zależy od gatunku rośliny, z której pozyskaliśmy liście. Najszybciej, bo po upływie roku, rozkładowi ulegają liście brzozy, jabłoni, leszczyny czy wierzby. Po roku do dwóch uzyskamy ziemię z liści bogatych w garbniki i związki fenolowe. Do tej grupy należą liście dębu, gruszy, olchy.

Osobno należy kompostować liście orzecha włoskiego, z uwagi na dużą zawartość juglonu. Ten składnik wpływa hamująco na wzrost roślin, np. pomidorów, azalii, ziemniaków, winorośli, jeżyny, grochu, ogórków, kapusty. Ziemię liściową z orzecha możemy zastosować jako ściółkę dla czerwonej porzeczki czy żywotników. Jako ciekawostkę dodamy, że jeśli chcemy pozbyć się nornic, liście orzecha włoskiego warto wkładać do ich korytarzy.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a