Jakie warzywa wysiać jako poplon?

Dom i Ogród
Data publikacji 14.07.2017r.

Jak wiadomo, gleba nie lubi leżeć odłogiem. Zebraliśmy pierwszą turę warzyw, czas pomyśleć co teraz posiać bądź posadzić, by zagospodarować puste miejsce. Można posiać kolejne warzywa, lecz także wysiać rośliny poplonowe takie jak facelia, gorczyca czy łubin, które później przekopiemy, dostarczając tym sposobem cennej próchnicy.

Wśród warzyw, które nadają się do uprawy poplonowej znajdujemy endywię, buraka ćwikłowego, kapustę pekińską, koper ogrodowy, fasolę szparagową, rukolę, roszponkę, sałatę łodygową (głąbik krakowski), rzepę, rzodkiew, szpinak, kalarepę.


Kłębki buraków ćwikłowych wysiewamy w rzędy co 20–30 cm, co 3–5 cm w rzędzie na głębokość ok. 3 cm. Po siewie dociskamy glebę, by zapewnić odpowiednie podsiąkanie wody, po około 10 dniach już powinny wzejść. Po wschodach należy przerwać rośliny, przy uprawie jesiennej prawidłowe zagęszczenie to ok. 20 roślin na 1 m bieżący rzędu. Buraki do przechowywania przerywamy pozostawiając odstępy w rzędzie 6–10 cm.

Fasolę szparagową wysiewamy rzędowo pojedynczo, kładąc nasiona co 6 cm, lub gniazdowo – po 5 nasion co 35 cm. Odległość między rzędami powinna wynosić od 40 do 50 cm. Nasiona wysiewamy na gł. 3 cm. Do siewu najlepiej wybierać odmiany wczesne, które charakteryzują się krótszym okresem wegetacji. Można posiać między fasolką cząber. To zioło wpływa na lepszą kruchość i smak strąków. Drugą rośliną jest koper. Do 10 lipca można pokusić się również o wysiew ogórków. Do jesiennych przymrozków powinniśmy mieć kilka zbiorów.

Rzodkiew i rzodkiewka to warzywa, które wysiewamy dopiero w drugiej połowie miesiąca. Rzodkiewkę wysiewamy w rzędach odległych od siebie o 12 cm, natomiast między roślinami odstęp powinien wynosić 4 cm. Można również uprawiać ją z siewu rzutowego, lecz po wykiełkowaniu należy rośliny przerywać pozostawiając je w odległości jw. Warto pamiętać, że rzodkiewka uprawiana na jesienny zbiór rzadziej pada ofiarą szkodników. Rzodkiew wysiewamy w rzędy co ok. 20 cm, natomiast odstęp między roślinami w rzędzie powinien wynosić ok. 10 cm i głębokość ok. 1,5 cm.


Rzodkiewka w uprawie jako poplon charakteryzuje się lepszą jakością i mniejszą podatnością na robaczywienie

Sałatę liściową i sałatę łodygową, zwaną również głąbikiem krakowskim, wysiewamy w lipcu w rzędy co 25 cm, po wzejściu przerywamy rośliny, pozostawiając po jednej co 15 do 20 cm. Sałatę liściową zbieramy obcinając liście tuż nad ziemią. Przez dłuższy czas mamy świeżą sałatę, osiągając z małej powierzchni całkiem niezły plon. W przypadku sałaty łodygowej zrywamy tylko największe liście, łodygę pozostawiamy.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

Partner serwisu