Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Już czas na sadzenie czosnku ozimego

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 14.09.2018r.

Odpowiednią porą sadzenia jest wrzesień. Dorodnym główkom służy jak najdłuższy okres wegetacji. Zagon dokładnie przekopujemy, usuwamy chwasty, szczególnie te trwałe, i nawozimy kompostem lub przefermentowanym obornikiem. Jeśli zagon był nawożony w poprzednim roku, czynności nie powtarzamy.

Czosnek ozimy - sadzenie i pielęgnacja

Czosnku nie można sadzić po sobie ani po innych cebulowych. Należy odczekać 3–4 lata, by uniknąć chorób grzybowych czy szkodników tych samych gatunków roślin.

r e k l a m a



Ząbki sadzimy w rzędy oddalone od siebie o ok. 10 cm, zachowując taki sam odstęp w rzędzie. Umieszczamy je na głębokości ok. 6 cm i dokładnie przysypujemy ziemią. Regularnie odchwaszczajmy zagon, gdyż czosnek jest wyjątkowo wrażliwy na chwasty. Przy pieleniu ziemię delikatnie spulchniamy, a w razie potrzeby podlewamy. Czosnek nie jest wymagający co do wilgotności podłoża (podobnie jak cebula). Pamiętajmy też o obcinaniu u nasady pędów kwiatostanowych. Główki stają się wtedy większe, roślina nie traci energii na zawiązywanie kwiatów, a składniki pokarmowe trafiają do główek, a nie do kwiatostanów.


Co po zbiorze czosnku?

W lipcu czosnek powinien osiągnąć dojrzałość zbiorczą. Wykopujemy go z ziemi widłami szerokozębnymi, by nie pokaleczyć główek. Otrząsamy z ziemi i segregujemy, odrzucając uszkodzone lub zainfekowane. Te nieznacznie uszkodzone można spożytkować na bieżąco, chore wyrzucamy bądź zakopujemy bardzo głęboko. Przebrane główki dosuszamy w przewiewnym miejscu.

Po podsuszeniu obcinamy szczypior, a oczyszczone główki w skrzyneczkach wynosimy do suchego, przewiewnego pomieszczenia, o temp. ok. 5°C, by tam przetrwały zimę. Można również (jeśli nie obetniemy szczypioru) pleść główki w warkocze i powiesić. 

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a