Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Mizuna, rukola i stewia – jak je uprawiać we własnym ogrodzie

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 26.05.2019r.

Nie od dziś wiadomo, że to, co trafia na stół z własnego ogrodu, jest zdrowsze. Wiemy, czym nawozimy rośliny, nie stosujemy chemii w nadmiarze, a to przekłada się na jakość.

Zamiast kupować, lepiej samemu wyhodować

Na rynku pojawiają się wciąż jakieś nowości. Spróbujmy zmienić swoje przyzwyczajenia i wprowadzić do ogrodu obok warzyw uprawianych od lat, mizunę, rukolę i stewię.

Mizuna – japońska musztarda

Na wysiew nasion jest już trochę późno, bo najlepiej, gdy trafiają do gleby do połowy maja. Teraz pozostaje nam zakup rozsady, ale o tę nietrudno, bo i w sklepach ogrodniczych, i na targach są dostępne. Jeśli jednak ktoś chce uprawiać mizunę od podstaw, podajemy kilka istotnych wskazówek. To roślina jednoroczna o bardzo małych wymaganiach, rośnie szybko i jest odporna na przymrozki. Nadaje się do uprawy zarówno w gruncie, jak i skrzynkach balkonowych. Należy do rodziny kapustowatych, jest bliską krewną kalarepy, brokułu, rzodkiewki.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a