r e k l a m a

Partner serwisu

Nawożenie pogłówne warzyw - jakie dawki?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 13.06.2018r.

Co za dużo, to niezdrowo. Niektóre składniki pokarmowe dostarczone roślinom wiosną zostały już wykorzystane. Czas pomyśleć o pogłównym zasileniu upraw. Pogłównie dostarczamy przeważnie nawozów azotowych i potasowych.

Niedobór azotu, podstawowego makroskładnika plonotwórczego powoduje spadek plonu oraz zahamowanie rozwoju roślin. Poznamy go po jasnym zabarwieniu liści i łodyg, a także słabym pokroju roślin. Niekiedy zdarza się również, że liście zamierają, a owoce przedwcześnie opadają.

r e k l a m a

Drugim ważnym składnikiem wnoszonym pogłównie jest potas. Tego rośliny potrzebują najwięcej, bo to potas odpowiada za ich gospodarkę wodną, poprawia zdrowotność i jakość plonu oraz podnosi mrozoodporność gatunków wieloletnich. Owoce dobrze dokarmione potasem charakteryzują się lepszym smakiem, są słodsze, aromatyczniejsze, lepiej wybarwione i lepiej się przechowują.

Głodnym daj więcej

Niedobór potasu poznamy po charakterystycznych nieregularnych żółtych przebarwieniach na najstarszych liściach, które z czasem przybierają barwę rdzawoczerwoną, a potem zasychają i opadają. Czasem o niedoborze potasu przekonać się możemy podczas zbiorów. W przypadku pomidorów oznaką niedoboru jest zielona piętka, a u ogórków – wszelkie deformacje, zgrubienia, skrzywienia.

Rośliny o krótkim okresie wegetacji zadowolą się składnikami wniesionymi przedsiewnie. Do nich należą np. fasola, groch, rzodkiewka, sałata, a także cebula, czosnek, szpinak, bób, jarmuż, koper, rzodkiew, a nawet pietruszka czy skorzonera.



  • Dynia należy do roślin warzywnych o bardzo wysokim  zapotrzebowaniu na składniki pokarmowe i należy ją zasilać pogłównie aż 3 razy

W przypadku dyni, rabarbaru, późnej kapusty, kalafiora, brokułu, melona, oberżyny, ogórków, papryki, pomidorów, porów, selerów czy buraków ćwikłowych stosowanie zasilania roślin w trakcie wegetacji jest niezbędne. Wykonujemy je ok. 2–3 razy w odstępach 4-tygodniowych.

Przeciętnie do zasilania gatunków wymagających dodatkowych dawek jednorazowo stosujemy 35 g N na 10 m2, a jeśli rośliny są potasolubne (pomidor, papryka, ogórek), zastosujmy saletrę potasową (13,5% N, 46% K2O). Ale możemy używać też nawozów wieloskładnikowych uniwersalnych, np. Azofoski albo dopasowanych do gatunków uprawianych roślin, np. Bioponu do warzyw, a Agrecolu do pomidorów i papryki.

Wapń buduje, magnez odżywia

Równie ważnym składnikiem pokarmowym jest wapń. Ten pierwiastek reguluje pobieranie innych składników pokarmowych, wzmacnia odporność roślin na choroby, a także stanowi element budulcowy ścian komórkowych. Objawami niedoboru są deformacje i zasychanie najmłodszych liści lub wierzchołków wzrostu. Dzieje się tak najczęściej, kiedy podaliśmy zbyt dużo potasu.

Do najczęściej występujących chorób fizjologicznych przy niedoborze wapnia należy zgnilizna wierzchołkowa pomidora i papryki oraz gorzka plamistość jabłek. Może to być także zamieranie brzegów liści sałaty i kapusty pekińskiej. Ostatnie badania dowodzą, że niska zawartość wapnia prowadzi do opadania zawiązków owoców, a w późniejszym okresie – deformacji owoców.

Za budowę chlorofilu, czyli zielonego barwnika odpowiadającego za fotosyntezę, odpowiedzialny jest magnez, więc dbać musimy również o jego odpowiednią zawartość w glebie. Jego niedobory powodowane są przez nadmiar potasu i wapnia. Charakterystyczne cechy niedoboru ujawniają się na blaszkach liściowych żółknięciem międzynerwowym komórek. Przy czym nerwy pozostają nadal intensywnie zielone.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody