Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Nawożenie roślin doniczkowych naturalnymi składnikami

Dom i Ogród Rośliny doniczkowe
Data publikacji 23.02.2019r.

Zima niebawem się skończy, a rośliny wznowią wegetację. I to nie tylko te ogrodowe, lecz także doniczkowe. Warto je zatem zacząć zasilać już w pierwszych dniach marca, by w nowy sezon weszły wzmocnione. Zamiast nawozów sztucznych, które mogą zawierać wiele skoncentrowanych i niepożądanych składników, użyjmy nawozów naturalnych.

Skorupki jajek albo fusy od kawy dobre do nawożenia kwiatów

r e k l a m a

Skorupki jaj po wysuszeniu, np. na kaloryferze, kruszymy z wykorzystaniem wałka do ciasta lub tłuczka i mieszamy z wierzchnią warstwą podłoża.

Można je również namoczyć w wodzie i podlewać kwiaty gotowym płynem. Ponieważ skorupki są bogate w azot i węglan wapnia, stosujemy je tylko do zasilania roślin preferujących zasadowy lub obojętny odczyn pH gleby. Nie powinno się ich używać do nawożenia m.in. azalii, storczyków, paproci.

Jako kolejny nawóz naturalny do doniczkowej uprawy roślin ozdobnych zastosujmy fusy od kawy. Fusy zakwaszają glebę, a zatem są dobre do nawożenia roślin kwasolubnych, np. paproci, azalii, lub obojętnych na odczyn pH.
Z uwagi na dużą zawartość potasu wskazane są do użyźniania gleby roślin kwitnących. Ponieważ fusy nie tylko użyźniają glebę, lecz także poprawiają jej strukturę, warto dwa razy w miesiącu wymieszać je z wierzchnią warstwą podłoża.

Podlewaj kwiaty wodą mineralną lub tą po ugotowaniu ziemniaków

Jedną z najlepszych i najszybszych metod wzbogacania gleby jest stosowanie wody mineralnej. Woda ta jest zasobna w liczne związki w niewielkim stężeniu, dlatego rośliny mogą je pobierać w ilościach odpowiednich, bez obaw ich przedawkowania. Oczywiście do zasilania kwiatów stosujemy wodę niegazowaną bądź pozbawioną gazu.

Obok mineralnej warto zastosować wodę z gotowania ziemniaków, lecz pamiętajmy, by nie była solona. W skład wody od ziemniaków wchodzą minerały i skrobia, które wzbogacą podłoże w dodatkowe składniki.


  • Difenbachia jest jedną z roślin doniczkowych, które preferują kwaśny odczyn gleby. Stosując do nawożenia fusy z kawy, obniżamy pH


Dobrym nawozem jest woda po płukaniu kaszy czy ryżu. Płyn ten zawiera krzem, żelazo, magnez, fosfor, dzięki którym rośliny zakwitną obficiej.

Kolejną propozycją jest mikstura sporządzona z łusek cebuli: 50 łupin cebuli zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia, i gotujemy na wolnym ogniu przez 5–7 minut. Po 3 godzinach spryskujemy, po przecedzeniu, powierzchnię gleby. Woda z łupin jest bogata w fosfor, magnez, żelazo, potas i mangan.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a