r e k l a m a

Partner serwisu

Nawożenie roślin doniczkowych naturalnymi składnikami

Dom i Ogród Rośliny doniczkowe
Data publikacji 23.02.2019r.

Zima niebawem się skończy, a rośliny wznowią wegetację. I to nie tylko te ogrodowe, lecz także doniczkowe. Warto je zatem zacząć zasilać już w pierwszych dniach marca, by w nowy sezon weszły wzmocnione. Zamiast nawozów sztucznych, które mogą zawierać wiele skoncentrowanych i niepożądanych składników, użyjmy nawozów naturalnych.

Skorupki jajek albo fusy od kawy dobre do nawożenia kwiatów

r e k l a m a

Skorupki jaj po wysuszeniu, np. na kaloryferze, kruszymy z wykorzystaniem wałka do ciasta lub tłuczka i mieszamy z wierzchnią warstwą podłoża.

Można je również namoczyć w wodzie i podlewać kwiaty gotowym płynem. Ponieważ skorupki są bogate w azot i węglan wapnia, stosujemy je tylko do zasilania roślin preferujących zasadowy lub obojętny odczyn pH gleby. Nie powinno się ich używać do nawożenia m.in. azalii, storczyków, paproci.

Jako kolejny nawóz naturalny do doniczkowej uprawy roślin ozdobnych zastosujmy fusy od kawy. Fusy zakwaszają glebę, a zatem są dobre do nawożenia roślin kwasolubnych, np. paproci, azalii, lub obojętnych na odczyn pH.
Z uwagi na dużą zawartość potasu wskazane są do użyźniania gleby roślin kwitnących. Ponieważ fusy nie tylko użyźniają glebę, lecz także poprawiają jej strukturę, warto dwa razy w miesiącu wymieszać je z wierzchnią warstwą podłoża.

Podlewaj kwiaty wodą mineralną lub tą po ugotowaniu ziemniaków

Jedną z najlepszych i najszybszych metod wzbogacania gleby jest stosowanie wody mineralnej. Woda ta jest zasobna w liczne związki w niewielkim stężeniu, dlatego rośliny mogą je pobierać w ilościach odpowiednich, bez obaw ich przedawkowania. Oczywiście do zasilania kwiatów stosujemy wodę niegazowaną bądź pozbawioną gazu.

Obok mineralnej warto zastosować wodę z gotowania ziemniaków, lecz pamiętajmy, by nie była solona. W skład wody od ziemniaków wchodzą minerały i skrobia, które wzbogacą podłoże w dodatkowe składniki.


  • Difenbachia jest jedną z roślin doniczkowych, które preferują kwaśny odczyn gleby. Stosując do nawożenia fusy z kawy, obniżamy pH


Dobrym nawozem jest woda po płukaniu kaszy czy ryżu. Płyn ten zawiera krzem, żelazo, magnez, fosfor, dzięki którym rośliny zakwitną obficiej.

Kolejną propozycją jest mikstura sporządzona z łusek cebuli: 50 łupin cebuli zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia, i gotujemy na wolnym ogniu przez 5–7 minut. Po 3 godzinach spryskujemy, po przecedzeniu, powierzchnię gleby. Woda z łupin jest bogata w fosfor, magnez, żelazo, potas i mangan.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody