StoryEditorOgród

Nieszpułka zwyczajna dobra dla zdrowia i do kuchni

28.09.2015., 12:09h
Niegdyś nieszpułka była bardzo ceniona, a jej owoce gościły na królewskich stołach jako przysmak. Niestety, z czasem straciła na znaczeniu. Może warto posadzić ten stary, zapomniany krzew, by poznać smak jego owoców.
Nieszpułka jest mało wymagającym krzewem. Do pewnego momentu rośnie szybko, z czasem zwalnia i w efekcie, podobnie jak głóg, osiąga do 4 m wysokości i podobnie jak głóg charakteryzuje się szarym kolorem kory. Na przełomie maja i czerwca pokrywa się masą białych, płasko rozpostartych na pędach kwiatów. Gdy jesienią opadną liście, uwagę zwracają drobne, okrąglutkie jak piłeczki owoce. Mają brązową barwę, lekko upstrzony wyglądającymi jak kropeczki przetchlinkami z pięcioma zaschłymi działkami kielicha na szczycie. Tak jak głogi, które nam towarzyszą latami, tak i nieszpułka charakteryzuje się długowiecznością. Zapewnijmy jej stanowisko słoneczne, żyzną i dobrze uprawioną glebę. Pamiętajmy, by podłoże było przepuszczalne i niezbyt kwaśne.


Fot. Pixabay

Tak jak dorasta do 4 m wysokości, tak też tworzy koronę tych samych rozmiarów. Zadbajmy więc, by krzew miał dużo wolnej przestrzeni. Zanim posadzimy nieszpułkę (jesień jest idealną porą na sadzenie), w wybranym miejscu przygotujmy odpowiednio podłoże, zasilmy kompostem, przefermentowanym obornikiem, bo musimy pamiętać, że roślina pozostanie tu na wiele lat. Warto pamiętać, że nie lubi ani cięcia, ani przesadzania. Jest wrażliwa na mrozy, więc lepiej zabezpieczyć ją w początkowych latach uprawy przed mrozami. Dość dobrze sobie radzi z suszą. 
 
Nieszpułka (zarówno owoce, jak i liście) stosowana była w medycynie ludowej. Herbatkę z nieszpułki stosowano w leczeniu zapalenia jamy ustnej, do regulacji pracy jelit, jako środek oczyszczający krew i działający moczopędnie. W kuchni natomiast robiono z owoców musy, marmolady, a także nalewki, wina i likiery. Owoce nieszpułki doskonale nadają się jako dodatek do dżemów z innych owoców, gdyż wykazują działanie żelujące.


Fot. Pixabay

Z dorosłego krzewu możemy uzyskać nawet 30–40 kg owoców, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia po zerwaniu, lecz dopiero  po przemrożeniu lub kilkudniowym leżeniu.


Małgorzata Wyrzykowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 22:02