r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Podkiełkuj ziemniaki dla szybszego zbioru

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 12.03.2018r.

Podkiełkowanie ma na celu przyspieszenie zbiorów ziemniaków, gdy w handlu utrzymują się bardzo wysokie ceny. Dodatkowym atutem jest lepsze wykorzystanie pola, bowiem po zbiorze ziemniaków na tym samym stanowisku możemy uprawiać rośliny następcze, m.in. kalafiory, brokuły, fasolę szparagową czy cebulę ozimą.

r e k l a m a

Po pierwsze - wybierz odpowiednia odmianę


Dla podkiełkowywania ziemniaków na najwcześniejszy zbiór ważny jest odpowiedni dobór odmian. Najlepsze do tego celu są odmiany bardzo wczesne, które dają opłacalny plon już po 45–60 dniach od posadzenia.

Lord charakteryzuje się dużymi okrągło-owalnymi bulwami o żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Jest odporny na choroby. Arielle jest odmianą budującą okrągłe duże bulwy o jasnożółtym miąższu. Impala rodzi bardzo duże, owalne bulwy o jasnożółtym miąższu. Denar tworzy okrągło owalne, dość duże bulwy o żółtym miąższu i też jest dość odporny. Krasa to okrągło-owalne, bardzo duże bulwy o żółtym miąższu. Orlik tworzy okrągłe bulwy o jasnożółtym miąższu. Miłek charakteryzuje się bulwami o jasnożółtym, lekko mączystym miąższu. Ruta tworzy okrągło-owalne duże bulwy o jasnożółtym miąższu. Też wykazuje odporność.

Po drugie - sadzeniaki muszą mieć odpowiednią wielkość

r e k l a m a


Ważnym aspektem jest dobór sadzeniaków pod względem wielkości. Z małych bulw wyrosną rośliny 3–4-pędowe, natomiast z większych – do 7 pędów. Sortujemy bulwy, odrzucając chore, uszkodzone czy podgniłe.




Po trzecie - zapewnij ziemniakom odpowiednie warunki do podkiełkowania


Optymalnym terminem rozpoczęcia zabiegu jest trzecia dekada lutego do połowy marca. Na pewien czas przed sadzeniem ziemniaki układamy w dwóch warstwach w ażurowych skrzynkach, które ustawiamy w pomieszczeniu z temperaturą ok. 10–15°C i wilgotności na poziomie 85%. Wymagany jest również dostęp światła, a w razie jego niedostatecznej ilości, należy doświetlać sztucznie (np. światłem jarzeniowym o natężeniu 45–65 W). Podczas tego zabiegu należy sprawdzać raz w tygodniu stan bulw i usuwać te z oznakami chorób i innych uszkodzeń, a także te z długimi kiełkami. Prawidłowo podkiełkowane ziemniaki powinny mieć grube kiełki o długości ok. 2 cm, dobrze zrośnięte z bulwą.

Małgorzata Wyrzykowska

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody