Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Przycinanie winorośli – kiedy i jak ciąć?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 09.02.2019r.

Krzew winorośli wymaga corocznego cięcia według zasady: lepiej ciąć źle niż wcale. Dlaczego ten zabieg jest ważny? Reguluje siłę wzrostu roślin i plonowanie. Usunięcie części pędów umożliwi dobre owocowanie przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości owoców, które osiągną właściwą wielkość, nagromadzą duże ilości cukrów, a przy utrzymaniu odpowiednich rozmiarów osiąg­niemy dobry dostęp do owoców i krzewów w celu przeprowadzenia zabiegów agrotechnicznych.

Tnij, kiedy odpoczywa

Warto również pamiętać, że winorośl wydaje owoce na latoroślach, które wyrastają wiosną z pąków położonych na rocznych pędach zdrewniałych, czyli łozach. Latorośle wyrastające z tzw. oczek śpiących, położonych pod korą pnia, są zazwyczaj bezpłodne.

Najlepszym terminem wykonywania zabiegu cięcia w polskich warunkach i w naszej strefie klimatycznej jest pierwsza połowa lutego do połowy marca, czyli podczas zimowego spoczynku wegetacyjnego. Nie należy opóźniać zabiegu, bo wiąże się to z tzw. płaczem łozy. Uważajmy, by nie ciąć winorośli podczas silnych mrozów, bo istnieje ryzyko uszkodzenia pędów i pąków. Wybierajmy zatem dni suche i słoneczne z temperaturą bliską zera lub nieco wyższą. W trakcie wegetacji również wymagają korekty, ale wówczas będziemy się ograniczali do usuwania zbędnych liści, nadmiaru kwiatostanów, pasierbów i skracania wierzchołków pędów. Krzewy, które nie były przycinane od dłuższego czasu, będą wymagały uformowania i wówczas musimy wykonać bardzo silne cięcie. Bywa, że najlepszym rozwiązaniem jest usunięcie wszystkich pędów i rozpoczęcie formowania dopiero od następnego sezonu – z pędów, które wybiją z podziemnej części pnia. W przypadku krzewów, które były systematycznie cięte i prowadzone z zachowaniem odpowiednich reguł, utrzymuje się dotychczasowy kształt i wielkość roślin. Na 1 m szpaleru powinno być od 4 (w przypadku odmian o dużych owocach) do 10 latorośli z owocami.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a