Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Psiankowate, dyniowate – siej, wysadź, smakuj

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 15.04.2018r.

Wiele gatunków warzyw uprawiamy z siewu wprost do gruntu na miejsce stałe, są też takie, które wymagają siewu na rozsadniku. Niektóre zaś muszą być wysiane do doniczek, skrzyneczek czy kuwet w domu lub szklarni.

Rośliny dyniowate można siać wprost do gruntu (po 8 maja), np. ogórki czy dynie, ale również uprawiać z rozsady. Czas jej produkcji wynosi ok. 4 tygodnie. Zatem już na nią pora, zważywszy, że wysadzamy ją po św. Zofii i „zimnych ogrodnikach”. Uprawa z rozsady to plon uzyskany 2 tygodnie wcześniej. Na nasze domowe potrzeby wystarczy już kilkanaście sztuk rozsady. Dla przykładu: na 10 m2 wystarczy 40 sztuk rozsady ogórka. Dla 4-osobowej rodziny wystarczą 3 rośliny cukinii, 3 kabaczka i 6 patisona.

r e k l a m a



Sadź razem z doniczką

Zacznijmy od przygotowania pojemników. Do produkcji dyniowatych najlepsze są doniczki plastikowe lub krążki torfowe o średnicy 8–10 cm. Często stosowane są również doniczki celulozowo-torfowe, gdzie bok pojedynczej doniczki jest nie krótszy niż 10 cm. Są sprzedawane w paletach, wygodne do przestawiania i stosunkowo niedrogie. Rośliny w nich wyprodukowane sadzi się razem z doniczką, która w ziemi ulega rozkładowi. Rozsada łatwiej się przyjmuje, gdyż system korzeniowy nie ulega uszkodzeniu.

Ważne jest podłoże, którym wypełnimy pojemniki. Najlepsze są te przygotowane na bazie substratu torfowego, które są dostępne w sklepach ogrodniczych. Są przygotowane do produkcji rozsad – odkwaszone i wzbogacone nawozami i mikroelementami w ilości dostosowanej do potrzeb roślin w pierwszej fazie rozwoju. Podłoże możemy przygotować samemu z 1 dawki torfu i 1 dawki piasku.

Ponieważ okres produkcji rozsady cukinii, kabaczka, patisona wynosi 4 tygodnie, a planujemy wysadzić je tuż po 15 maja, nasiona wysiewamy w II–III dekadzie kwietnia. W doniczce umieszczamy po 2 nasiona, żeby po wzejściu siewek usunąć tę słabszą, pozostawiając jedną silniejszą.



  • Rozsada dyniowatych tuż przed wysadzeniem do gruntu powinna być krępa i ciemnozielona
Podłoże do wysiewu powinno mieć temperaturę na poziomie 20°C, dlatego pojemniki napełniamy do 2/3 głębokości kilka dni przed planowanym siewem i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu. Po wysianiu w ciągu dnia utrzymujemy temperaturę otoczenia na poziomie 20 do 23°C, natomiast nocą należy obniżyć ją o ok. 3°C. Podłoże musi być systematycznie nawadniane niewielką ilością wody o temperaturze pokojowej. Nadmierna wilgotność powoduje słabe wykształcenie systemu korzeniowego, czasem zagniwanie roślin, a czasem rozwój czynników chorobotwórczych.

Gdy siewki sięgają nieco ponad krawędź doniczki, podsypujemy podłoża, by umożliwić lepszy rozwój korzeni. Po pojawieniu się pierwszych liści doniczki ustawiamy w pewnej od siebie odległości, by liście poszczególnych roślin się nie stykały, miały dobrą cyrkulację powietrza i odpowiedni dostęp światła.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a