Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Skrzyp zwalcza choroby grzybowe, mszyce czy przędziorki. Jak przygotować preparat?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 30.06.2019r.

Skrzyp jest jedną z najstarszych roślin na świecie – obok paproci i widlaka – pochodzącą sprzed ok. 320 milionów lat, kiedy to rósł jako potężne drzewo. Jest bardzo uciążliwym chwastem i trudno go wyplenić. Łatwo się rozmnaża z kawałków korzeni, które pocięte podczas prac polowych wypuszczają nowe rośliny.

Skrzyp polny - uznany w ziołolecznictwie i kosmetyce

W Polsce występuje kilka gatunków skrzypu, lecz tylko polny ma dla nas znaczenie. Stosuje się go w ziołolecznictwie, kosmetyce, a także w ochronie roślin. Podczas odchwaszczania roślin uprawnych nie wyrzucajmy pędów skrzypu, bo szkoda by było zaprzepaścić korzyści, jakie daje jego stosowanie. 

Naturalna broń w walce z wieloma szkodnikami i chorobami

Deszczowa pogoda, ale też poranna rosa sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych. W walce z nimi nieocenione są preparaty ze skrzypu, które są bogate w kwas krzemowy, a to niezwykły oręż w ręku ogrodnika przeciwko chorobom i szkodnikom.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a