r e k l a m a

Partner serwisu

Uprawa bobu w ogrodzie - jak wybrać dobre stanowisko i odpowiednią odmianę?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 03.02.2018r.

Bób jest drugą ze strączkowych najstarszą rośliną uprawną. Jego ślady znaleziono w grobowcach egipskich sprzed kilku tysięcy lat. Figurował również w spisie darów, które ofiarowali Hebrajczycy Dawidowi. Za praojczyznę bobu uważa się Azję Mniejszą i Afrykę Północną, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. W wielu krajach Afryki i Azji używa się mąki z suszonego bobu do wypieku chleba i placków.

U nas ziarno świeżego bobu jest stosowane po ugotowaniu do użytku bezpośredniego, mrożenia lub konserwowania. Warto dodać, że bób jest źródłem witaminy B1 i B2. Ostatnio rozpoczyna ponownie swoją karierę, bo przez lata jakoś uległ zapomnieniu. Zanim podejmiemy decyzję o jego uprawie, warto zapoznać się z podstawowymi informacjami.

r e k l a m a



Jego preferencje

Bób najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, na glebie średniej do ciężkiej, o wysokiej zawartości próchnicy i dużej pojemności wodnej. Gleby lekkiej też nie powinniśmy wykluczać, jeśli zawiera dużo próchnicy, a w okresach suchych jesteśmy w stanie często podlewać rośliny.

Jeżeli chodzi o wymagania klimatyczne, nie ma zbyt wysokich. Znosi wiosenne przymrozki do minus 5°C, nawet podczas intensywnego wzrostu. Uprawiamy go podobnie jak groch, w drugim lub trzecim roku po oborniku. Na stanowisku słabym lepiej w pierwszym roku po oborniku.

Jego zapotrzebowanie na składniki pokarmowe nie jest zbyt duże. Poza nawożeniem przedsiewnym azotem, dokarmiamy go jeszcze dwukrotnie: pierwszy raz 4 tygodnie po wschodach, a drugi – na początku tworzenia strąków. Do tego musimy także zastosować nawożenie potasem i fosforem. Średnio dawkujemy na 100 m2 1,5 kg do 2 kg superfosfatu potrójnego oraz 2 do 3 kg siarczanu potasu lub soli potasowej 60%, a także ok. 60 dag MgO. Możemy uprawiać bób po wszystkich roślinach z wyłączeniem warzyw strączkowych.

Najlepiej przed marcem

Najlepsze wyniki daje uprawa bobu z siewu do połowy marca, choć w niektórych przypadkach wysiewy są przyspieszone. Jeśli pogoda dopisuje i nie widać powrotu zimy, nasiona można wysiać już w lutym, ale wiadomo, że wiąże się to z niebezpieczeństwem wymarznięcia w skrajnych przypadkach. Warto zatem wcześniej nakryć zagon, by ziemia się ogrzała, a po siewie nasion ponownie nakryć folią bądź agrowłókniną, by zachować wyższą temperaturę i warunki do szybkiej wegetacji.



  • Wybór odpowiedniego stanowiska, a także odmiany bobu jest gwarancją wysokich plonów

Okrywy zdejmiemy, gdy pogoda się ustabilizuje i nie będą zagrażały zbyt duże spadki temperatur. Każde opóźnienie siewu wiąże się ze spadkiem plonu, a także możliwością wystąpienia szkodników, takich jak mszyca czy strąkowiec bobowy.

W zależności od odmiany, zaprawione nasiona umieszczamy w rzędy odległe od siebie o 60 cm, natomiast w rzędzie zachowujemy odstęp 10 cm, jeśli sadzimy nasiona pojedynczo, lub 20 cm, gdy umieszczamy po dwa nasiona, na głębokość 4 cm na glebie ciężkiej lub 6 na lekkiej. Można się również pokusić i uprawiać bób z rozsady. Nasiona wysiewamy po 2 szt. do doniczek lub torfowych wielodoniczek, które ustawiamy na parapecie okiennym lub w inspekcie. Produkcję rozsady możemy rozpocząć w połowie lutego. Przed wysadzeniem rozsady na miejsce stałe, co robimy w marcu, rośliny musimy zahartować, wystawiając je na krótko na zewnątrz, bądź wietrząc inspekt w pogodne dni o plusowej temperaturze. W przypadku uprawy w torfowych wielodoniczkach unikniemy flancowania, gdyż roślinę umieszczamy razem z odciętą doniczką w glebie po czym doniczka ulega rozłożeniu. W tym przypadku zbiory przypadną ok. 2 tyg. przed zbiorami z siewu.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a