StoryEditorOgród

Wisienka kosmata – wymagania, owoce, właściwości

22.02.2019., 15:02h
Wisienka, bo z wyglądu i w smaku przypomina wiśnie, choć spokrewniona jest bardziej ze śliwą. Kosmata, bo młode pędy, a czasem również i owoce pokryte są delikatnymi włoskami, tzw. kutnerem.

Wybierz jeden pęd główny, aby uzyskać formę drzewka

W warunkach naturalnych, czyli w Himalajach, a także północnej Rosji, tworzy krzew dorastający do 2 m. Chcąc uzyskać formę drzewka, wybieramy jeden pęd główny i prowadzimy go przy paliku. 

Wisienka kosmata nie ma dużych wymagań

Wisienka ma małe wymagania i będzie rosła wszędzie, nawet na suchej piaszczystej glebie. Znosi zarówno długotrwałe susze, jak i srogie mrozy. Nie toleruje jednak miejsc podmokłych. Wymarzone stanowisko dla krzewu to miejsce nasłonecznione. Doskonale sprawdzi się na trawniku, gdzie będzie pełnić funkcję ozdobną, a także dostarczy orzeźwiających owoców.

Rodzi ich od 3 do 5 kg. Są delikatne, krótkotrwałe i najlepiej nadają się do bezpośredniego spożycia prosto z krzaka, choć znajdą również zastosowanie w kuchni. Można dekorować nimi lody, desery, a także przyrządzać z nich luksusowe galaretki czy orzeźwiający napój.

Kiedy spodziewać się owoców u wisienki kosmatej?

Na przełomie marca i kwietnia wisienka zakwita, obsypując się białymi kwiatami o różowych środkach. Na młodych pędach kwiaty umieszczone są po dwa w kątach liści, na starszych wiążą się grona po kilka sztuk. Wczesne kwitnienie podczas spadków temperatur, które w naszych warunkach klimatycznych często się zdarzają, nie ma wpływu na owocowanie. Owoce dojrzewają w lipcu, osiągają średnicę do 1,5 cm, są lekko spłaszczone, różowo­czerwone, błyszczące, jakby przyklejone do pędu w kątach liści w regularnych odstępach. W smaku podobne do wiśni zaliczanych do szklanek.



  • Owoce wisienki stanowią nie tylko ozdobę – są jadalne, a przy tym bogate w witaminy

Wprowadź wisienkę do swojego ogrodu!

Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, warto więc zastanowić się, czy nie wprowadzić tej rośliny do uprawy. W kolejnych latach będziemy mogli rozmnażać ją z nasion, które pozyskujemy w lipcu, płuczemy i w wilgotnym piasku przechowujemy do wiosny (kwietnia). Wysiewamy je na wcześniej przygotowany zagonek, a po roku sadzimy siewki na miejsce stałe.

Małgorzata Wyrzykowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 06:53