r e k l a m a

Partner serwisu

Wisienka kosmata – wymagania, owoce, właściwości

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 24.02.2019r.

Wisienka, bo z wyglądu i w smaku przypomina wiśnie, choć spokrewniona jest bardziej ze śliwą. Kosmata, bo młode pędy, a czasem również i owoce pokryte są delikatnymi włoskami, tzw. kutnerem.

Wybierz jeden pęd główny, aby uzyskać formę drzewka

r e k l a m a

W warunkach naturalnych, czyli w Himalajach, a także północnej Rosji, tworzy krzew dorastający do 2 m. Chcąc uzyskać formę drzewka, wybieramy jeden pęd główny i prowadzimy go przy paliku. 

Wisienka kosmata nie ma dużych wymagań

Wisienka ma małe wymagania i będzie rosła wszędzie, nawet na suchej piaszczystej glebie. Znosi zarówno długotrwałe susze, jak i srogie mrozy. Nie toleruje jednak miejsc podmokłych. Wymarzone stanowisko dla krzewu to miejsce nasłonecznione. Doskonale sprawdzi się na trawniku, gdzie będzie pełnić funkcję ozdobną, a także dostarczy orzeźwiających owoców.

Rodzi ich od 3 do 5 kg. Są delikatne, krótkotrwałe i najlepiej nadają się do bezpośredniego spożycia prosto z krzaka, choć znajdą również zastosowanie w kuchni. Można dekorować nimi lody, desery, a także przyrządzać z nich luksusowe galaretki czy orzeźwiający napój.

Kiedy spodziewać się owoców u wisienki kosmatej?

Na przełomie marca i kwietnia wisienka zakwita, obsypując się białymi kwiatami o różowych środkach. Na młodych pędach kwiaty umieszczone są po dwa w kątach liści, na starszych wiążą się grona po kilka sztuk. Wczesne kwitnienie podczas spadków temperatur, które w naszych warunkach klimatycznych często się zdarzają, nie ma wpływu na owocowanie. Owoce dojrzewają w lipcu, osiągają średnicę do 1,5 cm, są lekko spłaszczone, różowo­czerwone, błyszczące, jakby przyklejone do pędu w kątach liści w regularnych odstępach. W smaku podobne do wiśni zaliczanych do szklanek.



  • Owoce wisienki stanowią nie tylko ozdobę – są jadalne, a przy tym bogate w witaminy

Wprowadź wisienkę do swojego ogrodu!

Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, warto więc zastanowić się, czy nie wprowadzić tej rośliny do uprawy. W kolejnych latach będziemy mogli rozmnażać ją z nasion, które pozyskujemy w lipcu, płuczemy i w wilgotnym piasku przechowujemy do wiosny (kwietnia). Wysiewamy je na wcześniej przygotowany zagonek, a po roku sadzimy siewki na miejsce stałe.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody