Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Z brzozą warto się zaprzyjaźnić. Odwdzięczy się oskołą

Dom i Ogród Dom
Data publikacji 24.03.2018r.

Czym jest oskoła? To stara ludowa nazwa soku z brzozy, inaczej bzowiny. Pozyskuje się ją wiosną z pni brzozy. Zawiera wiele cennych składników. W medycynie ludowej to ceniony eliksir zdrowia i młodości.

Dobroczynne i prozdrowotne właściwości oskoły


Służył do wiosennego oczyszczania i wzmacniania sił witalnych. Sok z brzozy wzmacnia odporność. Może zapobiegać miażdżycy i zawałowi, a także obniżać poziom cholesterolu. Dobrze wpływa na układ pokarmowy. Wykorzystywany jest w chorobach nerek, artretyzmie, anemii, anginie czy chorobach skóry. Jest też legendarnym już środkiem wzmacniającym włosy – stosowany zarówno doustnie, jak i w postaci wcierek.

r e k l a m a



Sok z brzozy przeważnie pijemy po 1 do 3 szklanek dziennie. Rozpoczynamy od 1 szklanki i stopniowo zwiększamy ilość. Kuracja trwa 10–20 dni.


Kiedy i jak pozyskiwać bzowinę?


Do pobierania soku przystępujemy wczesną wiosną, a konkretnie na ok. 3 tyg. przed rozwojem pąków. Inną metodą określenia pory tego zabiegu jest ucięcie gałązki. Po ok. minucie powinien pojawić się sok. Jeżeli gałązka pozostaje sucha, to znaczy, że musimy poczekać, bo soki jeszcze nie krążą. Najczęściej zaczynają krążyć, gdy przez kilka dni panuje temperatura ok. 10°C. Gdy nadejdzie pora, wybierzmy drzewo w wieku ponad 10 lat. Ważne też, by wybrane drzewo rosło z dala od dróg i innych duktów komunikacyjnych.




Jest kilka sposobów pozyskiwania soku. Jednym z nich jest nawiercenie otworu w pniu brzozy od strony południowej na wysokości ok. 0,5 m nad ziemią. Nie głębiej jednak niż 5 cm. W otwór wkładamy rurkę, przez którą będzie spływał sok do umieszczonego poniżej pojemnika. Dziennie z jednej brzozy o średnicy 20 cm można uzyskać ok. 3 litrów soku. Innym sposobem jest umieszczenie pojemnika na gałązce brzozy. W tym celu obcinamy końcówkę małej gałązki i nakładamy na nią butelkę, by lekko zwisała. Przywiązujemy butelkę i pozostawiamy. Rana obciętej gałązki zaschnie po kilku dniach. Przynieśmy sok ze spaceru. Idąc do ogrodu zakładamy pojemniki, a w drodze powrotnej po godzinie, dwóch, zabieramy wypełnione sokiem.

Niektórzy robią głębokie nacięcia na korze siekierą. Dwa symetryczne ukośne nacięcia muszą stykać się w jednym miejscu u dołu – tam mocujemy rurkę bądź korytko z kawałka drewna skierowane w dół do pojemnika. Po zebraniu soku należy otwór zakleić pastą z gliny i popiołu drzewnego, by rana szybko się zagoiła. Niektórzy proponują użycie maści ogrodniczej, inni preferują po prostu pozostawienie  drzewa.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a