r e k l a m a

Partner serwisu

Zioła z własnego ogródka - jaką ziemię lubią?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 19.05.2019r.

Zioła możemy kupić w sklepie, ale nic nie jest w stanie dorównać tym, które wyhodujemy w swoim ogrodzie. Warto wygospodarować choć niewielki kawałek pod uprawę. Nie tylko przydadzą się w kuchni i domowej apteczce, lecz będą także elementem ozdobnym.

Jakie stanowisko dla ziół?

r e k l a m a

Najlepszym stanowiskiem pod uprawę ziół będą bliskie okolice tarasu. Wąska grządka osłonięta ścianą czy murkiem zagwarantuje roślinom doskonałe warunki rozwoju, a raptem kilka metrów kwadratowych zapewni kilkuosobowej rodzinie dostateczną ilość. Możemy kupić gotową rozsadę i wysadzić ją bądź wysiać nasiona na rozsadniku i później przesadzić na miejsce stałe.

Trzy grupy ziół

Wyróżniamy trzy grupy ziół. Jedno­roczne kwitną i owocują w ciągu jednego roku, a następnie zamierają i następnej wiosny należy wysiać je ponownie. Do tej grupy zaliczamy: anyż, cząber, bazylię, ogórecznik, majeranek, kolendrę, portulaka, nasturcję, rzeżuchę, koper, nagietka. Druga grupa to roś­liny dwuletnie, czyli takie, które w pierwszym roku uprawy tworzą liście, a w następnym wydają kwiaty i owoce. Po wytworzeniu nasion zamierają. Do tej grupy zaliczamy: fenkuł, czyli koper włoski, kmin rzymski, kminek, pietruszkę. Najliczniejszą grupę stanowią zioła wieloletnie, nazywane czasem trwałymi. Każdej wiosny odrastają, dobrze zimują, choć u większości z nich części nadziemne obumierają wraz z nadejściem chłodów. Do tej grupy należą m.in.: bylica, żywokost, lawenda, estragon, biedrzeniec, mięta, szałwia, rozmaryn, tymianek, hyzop, melisa czy oregano.

Każde lubi co innego

Kilka słów o najpopularniejszych ziołach. Mięta, której częścią jadalną są liście, dobrze rośnie na stanowisku zarówno słonecznym, jak i zacienionym. Preferuje glebę humusową, wilgotną, przepuszczalną. Dorasta do 80 cm wysokości. Rośliny sadzimy w odległości około 30 cm. Częścią jadalną majeranku są liście. Preferuje on stanowisko słoneczne, gleby suche, przepuszczalne. Osiąga 60 cm wysokości, a sadząc go, zachowujemy odległość między roślinami około 40 cm. Ogórecznik ma jadalne zarówno liście, jak i kwiaty. Preferuje stanowisko słoneczne, a także półcieniste. Wymaga gleby żyznej, bogatej w substancje odżywcze i przepuszczalnej. Dorasta do 90 cm, a sadzimy go, zachowując odstępy między roślinami około 40 cm. Oregano charakteryzuje się jadalnymi liśćmi. Preferuje stanowisko słoneczne, gleby jałowe, suche. Osiąga wysokość do 60 cm, a odległość między roślinami to 20 cm. Bazylia ma jadalne kwiaty i liście. Lubi stanowisko jasne, lecz nie w pełnym słońcu, wilgotne, bogate w substancje pokarmowe. Dorasta do 45 cm, a odległość między roślinami to 40 cm. Estragon ma jadalne liście. Preferuje zarówno stanowisko słoneczne, jak i półcień. Gleba powinna być próchnicza, przepuszczalna. Dorasta do 60 cm, a podczas sadzenia musimy pozostawić 40 cm odległości.


Olejki eteryczne zawarte w mięcie skutecznie odstraszają szkodniki takie jak mszyce i pchełki. Warto więc ją sadzić również wśród warzyw
  • Olejki eteryczne zawarte w mięcie skutecznie odstraszają szkodniki takie jak mszyce i pchełki. Warto więc ją sadzić również wśród warzyw
Lawenda ma jadalne kwiaty i liście. Stanowisko słoneczne, jałowe, suche, wapienne gwarantuje jej właściwy rozwój. Dorasta do 60 cm wysokości. Pomiędzy roślinami zachowujemy odstęp 50 cm. Rozmaryn ma jadalne liście, a niektóre odmiany – także kwiaty. Lubi stanowisko słoneczne, glebę przepuszczalną, wapienną. Roślina osiąga 150 cm wysokości. Podczas sadzenia zachowujemy odstęp 60 cm. Szałwia ma jadalne liście. Preferuje stanowisko słoneczne, gleby żyzne, przepuszczalne. Dorasta do 60 cm wysokości. Rośliny sadzimy w odległości 50 cm.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody