StoryEditorOgród

Zmianowanie ważne w każdym ogrodzie

19.04.2019., 12:04h
Warto zapamiętać myśl przewodnią zmianowani: im częściej będziemy zmieniać stanowisko upraw danego gatunku, tym lepsze uzyskamy plony. Dlatego zanim zaczniemy siewy i sadzenie rozsad (a czas nagli), warto zdecydować, co gdzie i po czym będzie rosło.

Ważne nie tylko sąsiedztwo, lecz także zmianowanie

Każdy, kto ma choć kawałek warzywnika, chce, by rośliny na nim uprawiane były zdrowe, bez stosowania chemii. Jest to możliwe pod warunkiem wykorzystania zmianowania, które m.in. ogranicza występowanie patogenów, a także pozwala uzyskać zdrowy plon. Jeżeli w ubiegłym roku na danej grządce pięknie rosła np. fasolka szparagowa, dając obfity plon, to wcale nie znaczy, że w tym roku to się powtórzy. Nie sugerujmy się zatem wcześniejszymi plonami.

Kapusta po kalafiorze – absolutnie nie

W zmianowaniu chodzi o kilka podstawowych zasad, którymi warto się kierować. Przede wszystkim nie uprawiajmy bezpośrednio po sobie roślin z tej samej grupy. Są atakowane przez te same choroby i z uprawą możemy wejść dopiero po upływie 3–4 lat. Dla przykładu, m.in. kapustne: brokuły, kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka, kalafior, a także chrzan, rzodkiewka, rzepa, jarmuż, brukiew; dyniowate: ogórek, kawon, dynia, cukinia, kabaczek, melon; psiankowate: papryka, bakłażan, pomidor, ziemniak; baldaszkowate: marchew, pasternak, pietruszka, seler, koper; motylkowate: fasola, bób, soja, groch; liliowate: por, cebu...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 21:28