r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

10 przykazań bioasekuracji gospodarstwa rolnego

Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 03.01.2020r.

Za ochronę stada przed wirusem afrykańskiego pomoru świń odpowiada przede wszystkim właściciel gospodarstwa i to on musi podjąć działania, które nie dopuszczą do zawleczenia choroby na teren fermy.

r e k l a m a

W celu ochrony stada przed ASF konieczne jest przestrzeganie podstawowych zasad bioasekuracji. Jest to niezbędne minimum, które powinno funkcjonować w każdym stadzie utrzymującym trzodę chlewną.

1. Zabezpieczenie gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie, ogrodzeniem o wysokości co najmniej 1,5 m, na podmurówce lub z wkopanym krawężnikiem.

2. Ograniczenie możliwości wchodzenia na teren gospodarstwa. Bramy wjazdowe oraz drzwi muszą być zamknięte. Wejście do gospodarstwa jest jednym z kluczowych punktów kontroli. Dla osób postronnych okres braku kontaktu ze zwierzętami powinien wynosić minimum 24, a najlepiej 72 godziny.

3. Osoby, które muszą wejść do gospodarstwa, powinny:
  • umówić wizytę z określonym wyprzedzeniem,
  • pozostawić samochód w ściśle określonym miejscu przed budynkami fermy,
  • pozostawić odzież osobistą w strefie brudnej przebieralni, wziąć prysznic i przebrać się w odzież fermową,
  • unikać, jeśli to możliwe, bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami.
4. Wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni, posiadanie dokumentacji przestrzegania tego programu. Należy zapewnić nie tylko usunięcie gryzoni z pomieszczeń inwentarskich, ale także zabezpieczyć przed ich przedostaniem się. Chodzi o takie wykończenie i przystosowanie budynków, które uniemożliwi gryzoniom wejście do wnętrza chlewni, wędrówkę po pomieszczeniach, wyszukiwanie wody i pokarmu.

5. Przeprowadzanie okresowych zabiegów dezynsekcji (od kwietnia do listopada każdego roku) i posiadanie dokumentacji wykonywania tych zabiegów.

6. Prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń, które wjeżdżają na teren gospodarstwa, oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie. Na fermach, na których w ciągu roku wykorzystuje się więcej niż dwa samochody przeznaczone do transportu zwierząt, ryzyko pojawienia się choroby jest znacznie wyższe w porównaniu z gospodarstwami, do których wjeżdża mniej pojazdów.

7. Zabezpieczenie budynku, w którym utrzymywane są świnie, przed dostępem zwierząt domowych (psów, kotów).

8. Utrzymywanie świń w gospodarstwach w zamkniętych pomieszczeniach.

9. Zapewnienie, aby:
  • osoby mające kontakt ze świniami w gospodarstwie nie utrzymywały własnych świń poza tym gospodarstwem oraz nie zajmowały się dodatkowo obsługą trzody chlewnej w innych stadach,
  • do budynków, w których są utrzymywane świnie, nie wchodziły osoby postronne,
  • osoby przebywające w budynkach inwentarskich używały odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego.
10. Posiadanie w gospodarstwie, w którym są utrzymywane świnie, pisemnego planu bioasekuracji obejmującego:
  • dokumentację przestrzegania wymagań określonych w punktach 4–6,
  • rejestr produktów biobójczych używanych w gospodarstwie,
  • program czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń oraz sprzętu mającego kontakt ze zwierzętami,
  • zasady używania oraz czyszczenia i dezynfekcji odzieży ochronnej i obuwia.
Ponadto, aby zabezpieczać się przed afrykańskim pomorem świń:
  • nie kupuj świń niewiadomego pochodzenia,
  • zabezpiecz świnie przed kontaktem z dzikami,
  • nie karm trzody chlewnej odpadkami kuchennymi,
  • zabezpieczaj pasze przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
  • wyłóż maty nasączone środkiem dezynfekcyjnym przed wjazdem i wyjazdem z gospodarstwa, a także przed wejściem do pomieszczeń, w których trzymane są świnie,
  • zakładaj oddzielny strój i pozostawiaj go w chlewni,
  • pamiętaj o utrzymaniu czystości i dezynfekcji,
  • rejestruj świnie w bazie ARiMR i zgłaszaj przemieszczenia do 7 dni od zdarzenia (w strefach – 2 dni),
  • obserwuj stan zdrowia świń.

Podstawowym wymogiem bioasekuracji jest stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wjeździe do gospodarstwa oraz wejściach do chlewni
  • Podstawowym wymogiem bioasekuracji jest stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wjeździe do gospodarstwa oraz wejściach do chlewni
Dominika Stancelewska
Zdjęcie główne: Unsplash
Zdjęcie w tekście: Dominika Stancelewska

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "To Was zaskoczy. Jak Artur Puzio tłumaczy jazdę po polu?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody