Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

7 kroków do ograniczenia strat w tuczu świń

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 12.03.2019r.

Sytuacja na rynku trzody chlewnej staje się coraz trudniejsza i raczej nie ma szans, by w najbliższym czasie znacząco się poprawiła. Dlatego prelegenci podczas targów Ferma Świń w Łodzi podkreślali zgodnie, że w zaistniałych realiach należy zwracać większą uwagę na kwestie związane z efektywnością chowu i ograniczaniem strat.

Jak wyliczał lekarz weterynarii Krzysztof Pająk, przy cenie zakupu warchlaka wynoszącej 260 zł za sztukę i kosztach paszy na poziomie 270 zł już wydajemy 530 zł, nie wliczając w to profilaktyki, leczenia, opłat za energię, wodę amortyzację itp. Jeżeli za tucznika ważącego 125 kg otrzymamy cenę 4,20 zł za kilogram, da nam to jedynie 525 zł. Zamiast więc zarabiać, ponosimy straty.

Mamy niewielki wpływ na cenę pasz czy kupowanych surowców do ich wytworzenia, podobnie jak na cenę warchlaków nabywanych do tuczu. Możemy natomiast zdecydować, o jakiej genetyce i zdrowotności będą, wymaganych szczepieniach, warunkach ich utrzymania, jaką profilaktykę zdrowotną zastosujemy i czy reagujemy na pojawiające się choroby i problemy w chlewni – twierdził Krzysztof Pająk.

W sytuacji gdy cena żywca wieprzowego jest niska, a koszty przewyższają zyski, należy się zastanowić, jak można ograniczyć straty. Jak podkreślał prelegent, obecnie nie kwestionuje się już wpływu różnych patogenów na efektywność tuczu, a jednocześnie bardzo często nie sprawdza się statusu zdrowotnego kupowanych świń oraz nie pyta o szczepienia, jakim zostały poddane.


Stworzenie odpowiednich warunków oraz zapobieganie problemom zdrowotnym pomoże w ograniczeniu strat w produkcji świń
  • Stworzenie odpowiednich warunków oraz zapobieganie problemom zdrowotnym pomoże w ograniczeniu strat w produkcji świń
Wiele tuczarni nie ma stałego kontaktu z lekarzem weterynarii, tymczasem efekty wybuchu wielu chorób są bardzo kosztochłonne i najczęściej nieodwracalne. Często koszt profilaktyki jest traktowany przez rolników jako niepotrzebny wydatek – mówił Krzysztof Pająk.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a